Sjukförsäkringen är sjuk – ändra reglerna

Debattörerna: 180-dagarsregeln slår mot äldre arbetstagare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-06-14

Resultatet av dagens regelverk är att människor allt för ofta blir utan ersättning från sjukförsäkringen, och att man efter ett ofta långt arbetsliv där man jobbat hårt blir fattig och får en lägre pension. För den som drabbas är det katastrof, skriver Susanna Gideonsson, Handels, och Tobias Baudin, Kommunal.

DEBATT. Reglerna i den allmänna sjukförsäkringen – som finns för att ge trygghet till den som blir sjuk – leder till att sjuka blir av med sin rätt till sjukpenning och tvingas säga upp sig efter 180 dagar. Med några enkla förändringar kan regeringen göra sjukförsäkringen avsevärt mycket bättre.

När en arbetstagare varit sjuk i 180 dagar prövas rätten till fortsatt sjukpenning av Försäkringskassan. Prövningen innebär att sjukpenningen dras in om den sjuke kan antas ta ett ”normalt förekommande arbete”. Det kanske låter rimligt, men i praktiken blir det ofta helt fel. Framförallt av två skäl.

Det första är att så som dagens regelverk fungerar, anser Försäkringskassan att de inte behöver säga vilken typ av arbete som den försäkrade anses kunna ta. I praktiken betyder det att Försäkringskassans arbetsprövning görs mot fiktiva arbeten, rena hitte-på jobb.

Det andra är att det i regelverket inte finns ordentligt utrymme att ta individuella hänsyn.

I yrkena i Handels och Kommunal är det vanligt att själva yrkeslivet leder till sjukdomar och skador. Alldeles för ofta träffar vi medlemmar som tvingats lämna trygga anställningar för att vara tillgängliga på en arbetsmarknad som inte finns i verkligheten. Det är rent ut sagt förjäkligt.

Det blir extra provocerande när det bland våra medlemmar framförallt är äldre som drabbas. Inom vård- och omsorg är det de mellan 60 och 64 år med sjukdomar i rörelseorganen som nekas fortsatt sjukförsäkring. I handeln är förslitningsskador i leder och ryggproblem ett stort problem bland äldre.

Många av de som nekas sjukpenning, och avkrävs en omställning till annat arbete, skulle alltså inom relativt kort tid gå i pension. I vissa fall skulle själva omställningen till annat arbete ta längre tid än vad som återstår av personens arbetsliv. Till råga på allt blir konsekvensen av att då kastas ut från sjukförsäkringen en lägre pension.

Det är orimligt att det inte tas någon som helst hänsyn till individuella förutsättningar. Främst menar vi ålder, utbildningsnivå, var man bor, situationen på arbetsmarknaden. I dag förväntas Försäkringskassan agera på samma sätt oavsett om du är 28 år, civilingenjör och bor i Stockholm eller om du är 63 år, utbildad undersköterska och bor i Vilhelmina.

Resultatet av dagens regelverk är alltså att människor allt för ofta blir utan ersättning från sjukförsäkringen, och att man efter ett ofta långt arbetsliv där man jobbat hårt blir fattig och får en lägre pension. För den som drabbas är det katastrof. För välfärdslandet Sverige är det oacceptabelt.

Det finns dock sedan en tid tillbaka flera förslag på nödvändiga åtgärder. Helt centralt för en trygg och förutsägbar sjukförsäkring är förslaget om att normalt förekommande arbete ska kopplas till en tydlig yrkesgrupp. Men för våra medlemmar är ett annat förslag lika viktigt.

Om man är 62 år och kan ta ut inkomstgrundad ålderspension ska arbetsförmågan bedömas mot arbete hos arbetsgivaren även om man varit sjuk längre än de magiska 180 dagarna. Möjligheten att få arbetsförmågan bedömd mot arbete hos arbetsgivaren ska helt enkelt gälla till och med den månad då den försäkrade får ta ut garantipension, i dag 65 år.

På regeringens uppdrag är utredningen och analysen gjord. Förslagen finns där. Nu är det bara regeringen och riksdagen vi väntar på för att återigen ha en sjukförsäkring som ger trygghet för den som blir sjuk. Även om det är mer än 180 dagar.


Susanna Gideonsson, ordförande för Handels
Tobias Baudin, ordförande för Kommunal


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.