Vårt pensionssystem är inte alls i världsklass

Replik från Tantpatrullen om pensionerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-01-04 | Publicerad 2020-01-03

Vi har i dag ett underfinansierat och orättvist pensionssystem som drabbar lågavlönade hårt efter ett långt arbetsliv, skriver Birgitta Sevefjord.

REPLIK. Att ansvarig minister Ardalan Shekarabi nu i olika sammanhang lyfter pensionsfrågan är positivt.

Men att som ministern hävda att vi har ett av världens bästa pensionssystem som är långsiktigt hållbart håller vi inte med om. Hållbart för vem? Absolut inte för alla den som efter ett långt yrkesliv blir fattigpensionärer.

I dag har vi en högre andel fattigpensionärer än övriga nordiska länder och hälften av alla LO- kvinnor kan se fram emot att bli fattigpensionärer. Nej, systemet är inte hållbart utan behöver göras om i grunden. Det räcker inte ned att höja pensionsavgiften till 18,5 procent. 

Grundproblemet är att vi har raka rör mellan livsinkomst och pension och det drabbar främst kvinnor. Inte för att de inte jobbar utan för att de är kvinnor, ofta lågavlönade som dessutom tar ett stort ansvar för familj, gamla föräldrar och sjuka anhöriga när samhället brister. Det ger inga pensionspoäng.

Resultatet är att män har i snitt 7 000 kronor mer än kvinnor i månaden. 

I regeringens budget höjer man nu bostadstillägget och garantipensionen. Det är mycket bra – men det förbättrar inte pensionssystemet!

Den orättvisa pensionärsskatten tas bort för den som har över 17 000 kronor i pension. De med lägre pension har redan fått denna skattesänkning. Denna förändring gynnar män till 73 procent.

Kostnaderna för dessa tre förändringar är 6,3 miljarder, alltså ungefär lika mycket som den borttagna värnskatten som ju också främst gynnar män. Så summa sumarium är att män fortsätter att dra ifrån. 

Vi har i dag ett underfinansierat och orättvist pensionssystem som drabbar lågavlönade hårt efter ett långt arbetsliv. Vi har en osynlig pensionsgrupp som fattar viktiga beslut utan att vi medborgare får möjlighet att aktivt delta. Vi har en riksdag som i stort osynliggjort över två miljoner pensionärer.

Därför kommer vi i Tantpatrullen att vara en blåslampa för ”gammal tant behöver större slant och ett nytt pensionssystem”. 


Birgitta Sevefjord, ordförande Tantpatrullen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här:

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.