Nu måste vi stoppa kaoset i äldrevården

Vänsterpartiet: Här är åtgärderna som inte kan vänta för att hindra smittan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-04-28 | Publicerad 2020-04-26

Vi måste redan nu genomföra ett antal åtgärder för att se till att stoppa smittspridningen i äldreomsorgen. På så sätt kan vi se till att resten av landet inte behöver drabbas lika illa som Stockholm, skriver Jonas Sjöstedt och Clara Lindblom.

DEBATT. Coronakrisen har lyft fram mycket av det bästa i vårt samhälle. Beredskapen att avstå och anpassa sig för att skydda de mest utsatta, förmågan att hålla ihop och hjälpas åt för att klara vardagen. Kort sagt: vår solidaritet.

Samtidigt har krisen satt fingret på mycket som inte är som det borde vara.

Resurs- och platsbrist i sjukvården är ett exempel. Apoteksprivatiseringar som lett till problem med läkemedelsförsörjningen är ett annat. De flesta inser nog att vi tids nog kommer att behöva sätta oss ner och dra lärdomar av det vi nu går igenom, så att vi kan garantera att vår beredskap faktiskt är god, nästa gång krisen slår till.

Men det finns sådant som inte kan vänta. Saker som måste åtgärdas så fort det bara går.

Sedan krisens början har statsepidemiolog Anders Tegnell gång på gång inskärpt att vår viktigaste uppgift är att skydda våra äldre, eftersom de löper en hög risk att dö om de insjuknar. Det är för deras och andra riskgruppers skull som vi håller avståndet, jobbar hemma när vi kan och ställer in resor och evenemang.

De allra största uppoffringarna har förstås de äldre själva och deras anhöriga stått för. För många har det blivit långa ensamma veckor utan att få träffa sina närmaste.

Men trots besöksförbud och isolering har coronaviruset tagit sig in på äldreboenden och spridits genom hemtjänsten, framförallt i Stockholmsområdet. Det är ett stort misslyckande för vårt samhälle, och den kanske enskilt största förklaringen till att dödstalen blivit så höga. Hela 40 procent av de avlidna i Stockholmsområdet har smittats just på ett äldreboende.  

Det går inte att förstå detta utan att se hur svensk äldreomsorg ser ut i dag, särskilt i Stockholm. Sedan decennier har arbetsvillkoren inom äldreomsorgen försämrats. Vinstdrivande vårdgivare har slimmat organisationer och skurit ned bemanningen.

Följderna är lätta att inse: otillräcklig utbildning och utrustning, stor personalomsättning på grund av dåliga villkor och schemaläggning som prioriterar kortsiktiga vinster framför trygghet och värdighet. Antalet äldre som varje anställd har att ta hand om har skenat.

I Stockholm kan i dag en äldre som har hemtjänst få besök av 25 olika personer inom loppet av två veckor.

Det säger sig självt att det är svårt att stoppa smittspridningen när det ser ut så här.

För oss i Vänsterpartiet är detta symptom på djupgående problem som kräver långsiktiga lösningar. Privatiseringar och nedskärningar måste stoppas och de anställdas villkor och löner förbättras. Men vi ser också att dessa stora omstruktureringar tar tid, och bör få vänta tills vi klarat oss ur det värsta.

Däremot måste vi redan nu genomföra ett antal åtgärder för att se till att stoppa smittspridningen. På så sätt kan vi se till att resten av landet inte behöver drabbas lika illa som Stockholm. Därför vill vi:

  • Minska antalet anställda som besöker varje äldre i hemtjänsten. Alla kommuner ska åläggas att göra en översyn av organisationen kring detta för att minska smittspridningen.
  • Ge särskilda team ansvar för alla äldre med misstänkt eller bekräftad smitta.
  • Se till att alla kommuner snabbutbildar samtliga anställda, inklusive vikarier, inom äldreomsorg och hemtjänst i smittskydd.
  • Ge det offentliga rätten ta kontroll över privata aktörers verksamhet. Kommunen bör ha samordningsansvaret så att arbetet mot smittspridningen effektiviseras.

På längre sikt så måste coronakrisen leda till en ordentlig översyn av hela vårt samhälle. Vi måste börja prioritera trygghet och jämlikhet högre än privata vinster och skattesänkningar. Men att stoppa kaoset inom äldreomsorgen kan inte vänta.

Redan nu måste vi göra allt vi kan för att se till att stoppa smittspridningen. Vi måste se till att de äldre kan återförenas med sina anhöriga och ta en kopp kaffe i solen när detta är över.

Att stoppa smittan handlar bokstavligt talat om att rädda liv.


Jonas Sjöstedt, partiledare (V)
Clara Lindblom, oppositionsborgarråd Stockholm (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här