Så blir århundradets vårdreform verklighet

Ebba Busch: Regionerna skrotas och ersätts av sex statligt styrda utförarorganisationer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-04-12

Vi kommer, när vi hamnar i regeringsställning, att skrota regionernas ansvar för sjukvården. I stället ska sex utförarorganisationer som styrs av staten ta över, skriver Ebba Busch.

DEBATT. I dag presenterar vi kristdemokrater den största sjukvårdsreformen i Sverige på 160 år. Vi kommer, när vi hamnar i regeringsställning, att skrota regionernas (de tidigare landstingens) ansvar för sjukvården.

Regionernas politiker och rätt att ta ut skatt avskaffas. I stället ska staten ta över både ansvaret för och finansieringen av sjukvården. Det handlar om Århundradets sjukvårdsreform - tjugoen parallella vårdorganisationer ska bli en.

Sveriges sjukvård ligger i världstopp på två sätt. Det ena är bra. Vi har medicinsk kvalitet och personalkompetens som andra länder med rätta beundrar. Det andra är dåligt. Vårdköerna ringlar rekordlånga genom landet. Svenska läkare ägnar uppemot halva sin arbetstid åt administration.

Enkelt uttryckt: Sveriges sjukvård är fantastiskt bra, men fantastiskt svår att få.

Skälet till detta mycket blandade resultat är att den svenska vården är ålderdomligt organiserad. Vår modell med självständiga landsting (numera regioner) infördes 1862 och byggde på den länsindelning som Axel Oxenstierna infört drygt två hundra år tidigare.

Den modellen var logisk på 1800-talet. Då var sjukvården fortfarande mycket primitiv och det problem man utgick ifrån var det geografiska avståndet mellan patient och läkare.

Men den tiden är förbi. Det är inte längre geografi som är vårdens huvudutmaning. Dagens sjukvård är högteknologisk och högspecialiserad. Vi tävlar med hela världen om de bästa forskarna och specialisterna. Vi behöver göra jätteinvesteringar i allt från strålkanoner till operationsrobotar.

I den verkligheten är våra gamla regioner för svaga och för små. Det har tvingat staten att bli alltmer inblandad, varpå vården tryckts in i ett mischmasch av skiftande riktlinjer, kortvariga projekt och dubbla ledarskap. Vårdpersonalen tvingas skyffla papper medan patienterna trängs i väntrum.

Det här duger inte. Sjukvården ska inte vara ett postkodlotteri. Kristdemokraterna har därför i flera år sagt att regionsjukvårdens tid är ute och att vårdansvaret istället ska bäras av staten. Men det är först nu som vi kan visa hur det ska gå till.

Vi kommer, när vi hamnar i regeringsställning, att avskaffa regionernas sjukvårdsansvar. Regionernas politiker slopas. Staten tar över både ansvar för och finansiering av vården.

Vår inspiration kommer från Norge och Danmark som gjorde ungefär samma sak 2002 respektive 2007. De hade samma problem som vi med långa köer och bortslösade skattepengar. Men efter reformerna blev vården snabbt lättare att nå. Jämlikheten ökade och slöseriet minskade.

Vad de gjorde, och som vi vill göra här, var att ersätta regionerna med professionella utförarorganisationer som staten direktstyr. I Norge finns numera fyra sådana utförarorganisationer och i Danmark fem.

I Sverige, där befolkningen är större, vill vi införa sex sådana utförarorganisationer. Ansvaret för sjukvården ska vara kristallklart, den ansvarstennis som i decennier spelats mellan olika nivåer kommer att försvinna.

Vårdköer är inte någon naturlag. Andra länder klarar av att ge vård utan långa köer och Sverige kan också klara det. Men för det krävs att vi tänker om och bygger om.

För det krävs Århundradets sjukvårdsreform. Då först kommer vi få en verkligt modern vårdorganisation som tjänar både patienter och personal.


Ebba Busch, partiledare (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.