Ta hem de svenska soldaterna från Mali

Debattören: Vi ska inte arbeta sida vid sida med ryska legosoldater

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-02-01

När det nu står klart att ryska legosoldater är på plats i Mali måste regeringen agera omgående för att avsluta alla svenska insatser i Mali. Sverige ska inte utbilda soldater i juntans armé sida vid sida med ryska Wagnergruppen, skriver Alexandra Anstrell, Moderaterna. Bilden är från Camp Nobel i Mali 2015.

DEBATT. Situationen i Mali har blivit ohållbar den senaste tiden. Därför måste regeringen agera omgående för att avsluta de svenska insatserna i landet.

Sverige har bidragit i arbetet med att skapa fred och säkerhet i Mali och den intilliggande regionen sedan 2014. Under den tiden har kvalificerade förband från den svenska försvarsmakten varit på plats i Mali och bidragit med ett stort mervärde till insatser ledda av såväl FN och EU som Frankrike.

I augusti 2020 tog militären makten i Mali och under 2021 skedde ytterligare en militärkupp.

Militärjuntan i Mali har lovat att återställa civilt styre i landet. Det finns dock i dagsläget inga tecken som tyder på att juntan kommer att utlysa några allmänna val under överskådlig tid.

I stället har militärjuntan anlitat det ryska säkerhetsföretaget Wagnergruppen, med nära koppling till Kreml, och dess legoknektar för att stärka sin position. Att svenska soldater ska finnas kvar i Mali under de omständigheterna är helt uteslutet.

Moderaterna har sedan en längre tid drivit frågan om att regeringen ska ta fram en exitstrategi för det svenska bidraget till den FN-ledda insatsen Minusma.

I höstas gick regeringen oss till mötes och föreslog en plan för avveckling vilken ska vara helt klar vid halvårsskiftet 2024.

Sverige bidrar för närvarande även till den fransk-ledda insatsen Task Force Takuba vilken kommer att minskas och avslutas inom ett år samt med ett mindre bidrag till EU:s utbildningsinsats EUTM.

Riksdagen fick i beslutet i höstas även till en skrivning om att ett samarbete mellan Mali och Wagnergruppen skulle få avgörande konsekvenser för Sveriges militära insatser i Mali.

När det nu står klart att de ryska legosoldaterna är på plats i Mali måste regeringen agera omgående för att avsluta alla de tre svenska truppbidragen som nu verkar i Mali.

Sverige ska inte utbilda soldaterna i juntans armé sida vid sida med Wagnergruppen.

Det allvarliga säkerhetsläget i Sveriges närområde med ett direkt ryskt militärt hot mot freden i Europa gör det än mer angeläget att ta hem de svenska soldaterna.

Att ha en så pass stor militär styrka på plats i ett land som Mali kräver stora resurser av den svenska försvarsmakten.

Utöver de soldater som befinner sig på plats håller samtidigt den avlösande styrkan på med förberedande övning, och den föregående styrkan är ledig hemma efter sin insats. Internationella insatser är dessutom ”officerstunga”, och utbildande officerare är en bristvara på hemmaplan.

Internationella insatser fyller en viktig funktion för att skapa säkerhet i oroliga regioner i världen och trycka tillbaka terrorism och radikalisering samt motverka sönderfall som kan leda till flyktingströmmar.

Nu har dock Sverige varit en bärande nation i olika insatser i Mali i snart tio år och det är dags för andra länder att ta vid.

En svensk avveckling i Mali måste dock ske ordnat och med respekt för de civila insatser som Sveriges gör samt i nära dialog med de andra länderna i insatsen.

Situationen på plats i Mali med militärjunta och ryska legosoldater tillsammans med behoven i Sverige gör att regeringen måste ta ledartröjan för ett snabbt hemtagande av de svenska soldaterna och inte vänta på att någon annan ska agera.   


Alexandra Anstrell, ledamot av riksdagens försvarsutskott (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.