Pappor, ta snacket om alkohol med era barn

Debattören: På valborg kommer en hel del ungdomar att dricka för första gången

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2021-05-03 | Publicerad 2021-04-28

En undersökning visar att det främst är mammorna som tar alkoholsnacket. Vi vill uppmuntra fler pappor att prata med sina tonåringar, inte minst nu inför valborg. I stunden kan det kännas svårt, men relationen till barnen kommer på sikt att bli starkare, skriver Karin Hagman.

DEBATT. Snart är det valborg och för många ungdomar blir det en utekväll, oavsett pandemi eller inte. Säkert är att några av dem kommer att dricka alkohol – en del för första gången.

Många föräldrar är oroliga över vad som kan hända när tonåringarna blir större. Men att känna oro över sina barn är inget konstigt. Det är en naturlig del av att vara förälder. 

För att hjälpa dig som förälder att prata om riskerna med alkohol skickar IQ varje år ut handboken Tonårsparlören, med fakta och tips om ungdomar och alkohol. I år når den närmare 120 000 hushåll där det bor ett barn som fyller 14 år i år.

Med handboken vill vi underlätta föräldrars samtal om alkohol med sina tonåringar – men boken kan också vara användbar för samtal om annat som man funderar på när ens barn slutar att vara barn och blir tonåring.

Känner man sig osäker som förälder så ska man veta att nio av tio ungdomar tycker att det är bra att föräldrar pratar med sina barn om alkohol, enligt en undersökning som IQ låtit göra.

En undersökning med 3 500 tonårsföräldrar visar att det främst är mammorna som tar alkoholsnacket. 63 procent svarar att det är mamma som oftast tar samtalet om riskerna med alkohol. Bara hälften så många, 30 procent, svarar att det är pappa som tar samtalet.

På frågan vem som är mest lämpad att ta alkoholsnacket svarar de flesta tonårsföräldrar att mamma är mest lämpad (48 procent). Bara var tredje tycker att pappa är bäst. 

Men när tonåringarna själva får svara på vem de helst pratar med är det dock varken mamma eller pappa som toppar – utan kompisar, som var tredje (32 procent) svarar. Något färre, 28 procent, pratar helst med mamma, medan endast 12 procent helst vill prata med pappa – lika många som helst inte vill prata med någon alls.

Vi vill uppmuntra fler pappor att prata om svåra frågor, som till exempel alkohol, med sina tonåringar. I stunden kan det kännas svårt, men vågar du prata om djupare ämnen så kommer relationen till barnen på sikt att bli starkare.

Vi ser också i våra undersökningar att pappor har ett gott självförtroende. Varannan pappa (48 procent) tycker faktiskt att de är bäst lämpade att ta alkoholsnacket. Så det borde inte vara något som hindrar.

Här kommer tre tips på hur du kan börja:

  • Se det inte som att du ska tillrättavisa din tonåring. Se det som ett samtal, där ni båda får komma till tals. Då hamnar inte din tonåring i ett underläge.
  • Visa att du bryr dig. Förklara din oro och dina känslor så att din tonåring kan förstå ditt perspektiv.
  • Var tydlig, och berätta vad du förväntar dig. Då är det enklare för din tonåring att göra det som bestämts.

Det finns mycket att vinna på att båda föräldrarna kan prata med sina barn om alkohol och andra frågor som kan kännas svåra och obekväma. Det gynnar barnens hälsa och utveckling, men det är även viktigt för föräldrarnas relation till barnet och till varandra.

Vi vet att tonåringar vill ha föräldrar som bryr sig och vi behöver ständigt visa våra barn att vi finns där och att vi vill lyssna och hjälpa dem, även om det ibland kan kännas svårt. Ju mer vi pratar med dem, desto mer sannolikt är det att barnen vänder sig till oss om något faktiskt händer.

Vi tror att det finns många vinster med att ge papporna större utrymme. Vi ser att pappor vill ta plats och vi hoppas att Tonårsparlören kan underlätta för fler pappor att ta dessa samtal.


Karin Hagman, vd på IQ


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.