Kärnvapen på svensk mark gör oss tryggare

KDU: Vi ska inte kräva några undantag i Nato

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-12-02

Vi är trygga i Nato för att vi står under Natos omfattande kärnvapenparaply. Gamla ideologiska käpphästar får inte stå i vägen för svensk säkerhet, skriver Stefan Sarmes och Jonathan Derneborg.

DEBATT. Allt för länge har konsensus i Sverige varit att fred är något som vi kan upprätthålla genom neutralitet.

I och med Rysslands invasionskrig av Ukraina sprack det socialdemokratiska narrativet om att svensk och finsk neutralitet stävjar rysk aggression.

En Natoansökan är inskickad vilket är bra. Däremot försöker politiker till vänster trycka in egna villkor och krav på vårt deltagande i Nato, bland annat att inga kärnvapen ska finnas på svenskt territorium.

Det socialdemokratiska partiets narrativ från kalla kriget var länge att vi genom neutralitet och diplomati bevarar freden i Sverige och i Europa. Väldigt stora ord för ett litet land i norr, som andra länder knappast tar hänsyn till.

I den svenska bubblan har detta länge varit ett accepterat faktum. Konsensus bröts dock i och med Rysslands invasion av Ukraina i början av året, och Socialdemokraterna bytte snabbt fot i frågan om Natomedlemskap.

Förstås en hård smäll för det socialdemokratiska högmodet.

Än har man inte på den rödgröna sidan av politiken fullt ut kunnat släppa sin förlegade säkerhetspolitiska linje. I och med att Natoansökan skulle skickas in, så valde S att ställa krav om undantag för vårt medlemskap.

Inte heller vilka krav som helst, utan krav som skulle, om de accepteras, göra Nato helt tandlöst.

Den dåvarande socialdemokratiska regeringen ville ha förbehåll mot Kärnvapen på svenskt territorium, samt var man tydlig med att man fortsatt skulle vara en aktiv förespråkare för Kärnvapennedrustning i världspolitiken.

Motståndet mot kärnvapen på svensk mark, och spridning i världen rotar sig i den gamla socialdemokratiska neutralitetslinjen.

Oavsett vad rödgröna politiker vill få oss att tro, så är det en hållning som gör Sverige mer osäkert, och är moraliskt förkastlig.

Vi är trygga i Nato för att vi står under Natos omfattande kärnvapenparaply; det är det som gör medlemskapet så värdefullt. Att lämna linjen om kärnvapennedrustning handlar om att anta en realistisk syn på världspolitiken och inte naivt tro att fienden tänker göra samma sak.

Diktaturernas fall, oavsett om bomber fallit eller inte, är ett resultat av att demokratiska krafter varit militärt och ekonomiskt starkare än maktgalna despoter.

Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén har också uttryckt sin önskan om att Sverige avstår från svenska nationella förbehåll när det gäller Nato-samarbetet. Han gör det även tydligt att vi borde vara öppna för att etablera militärbaser med Nato-trupper i Sverige.

Detta är för att, som överbefälhavaren själv säger, vi befinner oss i ett osäkert omvärldsläge. Vår fiende är oberäknelig, och ingenting kan uteslutas. Det är någonting som invasionen av Ukraina gjort mycket tydligt för oss.

Gamla ideologiska käpphästar får inte stå i vägen för svensk säkerhet.

Nu när Sverige går med och blir en del av den värdebundna alliansen Nato, så bör vi göra det med en ödmjukhet, och med insikten att vår nedrustningslinje har varit felaktig och omoralisk.

På så sätt blir vi en trovärdig partner som kan tas seriöst i vår nya roll som Natomedlem.


Stefan Sarmes, försvars, säkerhets- och utrikespolitisk talesperson KDU Sverige
Jonathan Derneborg, förbundsstyrelseledamot, KDU Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen
Nato