Äntligen ska Lövin slåss för kärnkraften

Debattören: Instruktionerna från Riksdagen är tydliga

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-03-05

Sveriges linje – som Isabella Lövin ska driva i EU i dag – innebär att kärnkraft och andra fossilfria energislag är vägen framåt, skriver Arman Teimouri.

DEBATT. I dag åker miljö- och klimatminister Isabella Lövin åka till Bryssel för att lyfta kärnkraften som en viktig del i omställningen mot ett fossilfritt Europa.

Lövin har tydliga instruktioner med sig från Riksdagen: kärnkraft och andra fossilfria energislag ska användas i EU:s omställning. Miljö- och klimatministern har länge varit emot kärnkraften, men kommer i dag att sätta klimatet före sin egen politik när hon företräder Sverige vid miljöministrarna möte.

Sveriges syn på Europas klimatarbete beslutades i EU-nämnden i fredags. Linjen är att de fossilfria energislagen, där kärnkraften är en viktig del, ska användas effektivt för att fasa ut det fossila och att EU-medel inte ska gå till fossil energi.

Det här borde vara helt okontroversiellt då det ger oss de bästa chanserna att stoppa klimatförändringarna. Men, det visade sig att det är mycket kontroversiellt.

Klimatminister Isabella Lövin kallade EU-nämndens beslut i fredags för ”odemokratiskt”. Hon sa att hon var ”väldigt besviken”.

Hur någon som säger sig ta klimatfrågan på allvar kan vara besviken över att fasa ut fossil energi, och ersätta den med fossilfri kärnkraft, förstår jag inte. Kärnkraften ger oss pålitlig energi utan att släppa ut koldioxid och är ett kraftfullt verktyg i klimatomställningen. Historiskt har det varit kärnkraft som snabbt har kunnat ställa om länders elproduktion.

Miljöpartiet gillar inte det här. Enligt Miljöpartiet får det helt enkelt inte finnas något som är bra med kärnkraften.

Kärnkraften står för 40 procent av Europas fossilfria energi. Men det är centralt i Miljöpartiets politik och i deras företrädares världsåskådning att kärnkraften är dum, dålig och ska bort. Det skaver därför ordentligt att den är ett utmärkt sätt att bli av med fossila bränslen. Det är därför Miljöpartiet tycker att Sveriges syn på EU:s energipolitik är katastrofal.

Isabella Lövin kommer att behöva slåss för kärnkraften i dag. Vi vill därför skicka med tre argument att använda i diskussionen i Bryssel:

  1. Tillgången på energi får inte äventyras. God tillgång på energi är en förutsättning för nästan allt i våra moderna liv. Vi kan inte ha ett energisystem som är beroende av väder och vind.
  2. De fossila bränslena behöver fasas ut. Klimatpåverkan av energianvändningen måste upphöra. Det är enklare om kärnkraften tillåts vara en del av lösningen.
  3. Energisystemet måste byggas samhällsekonomiskt effektivt. Billig hållbar energi är mycket bättre än dyr sådan. Villkoren för de fossilfria energislagen måste vara lika. 

EU:s användning av kol, olja och gas behöver ersättas av fossilfria energislag. Vindkraften ger billig energi när det blåser. Vattenkraften och kärnkraften ser till att systemet alltid fungerar. Energislagen har olika roller i energisystemet.

Om kärnkraften inte tillåts används fossil gas i stället. Det ser vi runt om i världen och starka krafter vill se det hända i Europa också.

Sveriges linje – som Isabella Lövin kommer att driva på miljö- och klimatministrarnas möte i Bryssel i dag – innebär att kärnkraft och andra fossilfria energislag är vägen framåt.

EU:s satsningar på att bygga ut fossilgasinfrastruktur är fel väg. EU:s långvariga kolberoende är på väg att brytas. Men i stället är många av EU-länderna på väg att låsa in sig i ett fossilgasberoende. Det är det här Sverige måste agera emot.

Utan kol och gas behövs kärnkraften, därför måste EU sluta motarbeta den. EU ska arbeta för att underlätta utbyggnaden av de fossilfria energislagen. De länder som väljer att bygga kärnkraft ska få göra det. EU ska stötta dem för att det ska kunna göras så effektivt som möjligt.

Det är glädjande att Isabella Lövin nu – äntligen – driver den linjen.


Arman Teimouri, energipolitisk talesperson Liberalerna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.