Sluta träna för att gå ner i vikt

Fitnessfeministen: Att träning är en metod för viktminskning är en illusion

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-09-01

Sanningen är att det finns gott om forskning som visar att träning faktiskt är en ganska dålig metod för dig som vill minska mängden fett på kroppen, skriver debattören.

DEBATT. Så är sommaren slut. Det har förmodligen blivit många grillkvällar, och kanske en och annan enhet alkohol. Och självklart slank det väl ner några glassar. Ja, har du lagt på dig några extrakilon är du inte ensam. Är din första tanke att förnya ditt gymkort för att råda bot på det är du inte heller ensam.

Men vet du? Det är en dålig idé.

Nej, missuppfatta mig inte nu. Jag tränar själv i princip varje dag, tävlar i strongwoman och tycker att det roligaste som finns är att lyfta tunga vikter. Självklart vill jag att fler ska upptäcka hur underbart det kan vara att träna och känna äkta träningsglädje.

Men att börja träna med målet att gå ner i vikt kan inte bara innebära att du riskerar att lägga massvis av tid och kraft på träningen utan att nå dina mål, utan på lång sikt också en försämrad hälsa.

Jag förstår att det här kan låta konstigt för många. Träning och viktnedgång är så starkt sammankopplat i dagens samhälle, och har för de flesta varit det sedan vi var små. Och rent teoretiskt är det ju enkelt – när vi tränar bränner vi kalorier, vilket borde göra att vi går ner i vikt.

Men sanningen är att det finns gott om forskning som visar att träning faktiskt är en ganska dålig metod för dig som vill minska mängden fett på kroppen.

En studie som 2017 publicerades i den vetenskapliga tidskriften Obesity Review visade till exempel att varken högintensiv intervallträning eller mer lågintensiv träning resulterade i någon större viktnedgång, trots att det rent teoretiskt borde leda till ett kaloriunderskott.

En anledning är troligtvis att kroppen försöker kompensera för energin du har gjort av med, genom att till exempel göra så att du blir mer hungrig eller omedvetet är mer stillasittande.

Att det är kosten, och inte träningen, du bör fokusera på om du vill minska i vikt bekräftar ännu en studie som 2016 publicerades i Current Biology. Där såg man att studiedeltagarna som hade en medelhög aktivitetsnivå dagligen visserligen förbrände fler kalorier än de som var stillasittande – men de som rörde sig mer än så gjorde inte av med mer energi. Ännu en gång tror man att detta beror på att kroppen är för smart för vårt eget bästa, och att den försöker kompensera för den extra kaloriförbrukningen.

Okej, men vad är då problemet - att folk inte tappar så mycket vikt som de hade önskat? Nja, hade det varit den enda effekten hade jag inte brytt mig så mycket att jag hade skrivit en debattartikel.

Illusionen om att träning är en metod för viktminskning har betydligt mer långtgående effekter, och kan till och med vara skadligt för folkhälsan.

För vad tror du händer när någon har kämpat med sin träning i flera månader för att sedan upptäcka att hen inte har fått resultaten hen var ute efter – det vill säga en lägre siffra på vågen?

Det är en stor risk att personen slutar träna, eftersom hen upplever att all tid hen har tillbringat på gymmet, på löparbanan eller i gruppträningssalen, har varit bortkastade.

Därmed går dessa personer också miste om de många andra fördelarna som träningen verkligen bidra med, och som jag i allra högsta grad har upplevt – bland annat att jag orkar mer i vardagen, har ett bättre självförtroende, mindre ångest och en generellt bättre hälsa. Hade de fortsatt träna hade de dessutom minskat risken för en rad olika sjukdomar och till och med tidig död.

Med detta vill jag säga till alla er som känner att ni har lagt på er några kilon under sommaren eller generellt vill minska fettmassan: köp gärna ett gymkort, börja springa eller testa den där sporten du har varit sugen på ett tag. Men gör det utan någon tanke på viktminskning, så kommer din träning sannolikt inte bara bli roligare och mer långsiktig, utan också ge bättre resultat.

Sara Dahlström, personlig tränare och journalist


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Följ ämnen i artikeln