Skicka stridsvagnar till Ukraina, regeringen

Sverigedemokraterna: Sverige kan – och ska göra mer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-01-26

Sverige bör kunna skicka 14 stycken Stridsvagn 122 till Ukraina, vilket endast skulle utgöra ca tio procent av vårt totala antal, skriver Sven-Olof Sällström och Aron Emilsson från SD. Stridsvagn 122 är den svenska beteckningen på den tyska Leopard 2.

DEBATT. Sverigedemokraterna har påpekat problematiken med Rysslands allt mer aggressiva och utåtriktade retorik redan innan vårt riksdagsinträde 2010.

För vårt parti kom det således inte som någon överraskning när Georgien invaderades 2008 och därefter Ukraina 2014.

Under året som gått har vi fått se bilder och hört historier om soldater som med en enorm kämparglöd och motståndskraft slagits till sista man.

Det vittnar om att det här kriget är en existentiell kamp om landets och folket överlevnad. Men det är inte förvånade mot bakgrund av att den ryska armén, tillsammans med den ökända Wagner-gruppen, lämnat total ödeläggelse bakom sig.

Ryssland har lidit enorma förluster i både manskap och materiel och tycks inte ha uppnått en bråkdel av de mål som Putin förkunnade för snart ett år sen.

Men Ukrainas segrar på slagfältet kommer ändock till ett högt pris, trots västvärldens kontinuerliga flöde av högteknologiskt materiel och ekonomiskt stöd.

Sverigedemokraterna gör bedömningen att Sverige kan och ska ge mer.

Kan Norge, men främst Finland med en 130 mil lång gräns mot Ryssland, avvara stridsvagnar kan vi också det.

Dels mot bakgrund av att merparten av de ryska elitförband, som innan den 24 februari hotade Sverige, ligger begravda på Ukrainas slätter, dels att Ryssland genom kriget tappat stora delar av sin förmåga att bedriva en offensiv markkrigsföring mot Sverige under en överskådlig framtid.  

Sverige bör kunna skicka 14 stycken Stridsvagn 122 till Ukraina, vilket endast skulle utgöra cirka 10 procent av vårt totala antal.

För när Ryssland väl står vid vår dörr kommer vi likt Ukraina vara beroende av våra allierade och hjälp utifrån. 

Med en stormakt som agerar med stort risktagande och likgiltighet inför internationella konventioner och regelverk kommer säkerhetsläget i vårt närområde under många år framöver vara instabilt och oförutsägbart. Det är inte bara en sak för Ukraina, utan för hela Europa, inklusive Sverige.

Vår och Europas framtid avgörs på slagfältet i Ukraina. Inför den kommande våroffensiven i Ukraina bör därför svenska stridsvagnar stå sida vid sida med finska, norska, tyska och polska.

Sverige kan, och ska göra mer.


Sven-Olof Sällström, försvarspolitisk talesperson och vice ordförande i Försvarsutskottet (SD)
Aron Emilsson, utrikespolitisk talesperson och ordförande i Utrikesutskottet (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.