Morden på kvinnorna måste bli en valfråga

Unizon: Ett gigantiskt samhällsproblem som fortgår år efter år

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-05-04

2021 mördades 15 kvinnor av män de hade eller hade haft en relation med. 2022 ser våldet redan ut att nå nya katastrofala nivåer. Nu måste mäns våld mot kvinnor bli en valfråga, skriver Olga Persson och Rebecka Andersson, Unizon.

DEBATT. Årets första veckor har media rapporterat om flera misstänkta mord på kvinnor. Om kvinnor fortsätter mördas under 2022 så kommer det dödliga våldet att nå nya katastrofala nivåer i Sverige.

Unizon ställer krav på en nollvision och lokala haveriutredningar i varje enskilt fall. Kvinnor måste överleva.

Fredag den 29 april skrev Aftonbladet att 11 kvinnor dödats hittills i år. Några timmar efter att artikeln publicerats kom nyheten att ytterligare en person anhållits misstänkt för mord efter att en kvinna dött i Uppsala av skador som polis och sjukvård misstänker uppkommit genom brott.

Vissa kvinnor blir notiser, medan kvinnan som överlevde ett mordförsök i ett gruvhål fick stort medieutrymme en tid.

Varje mördad kvinna är en kvinna för mycket. 2021 mördades 15 kvinnor under hela året av män de hade eller hade haft en relation med, enligt Brottsförebyggande rådet som sammanställer dödligt våld i statistik som publiceras året efter.

Detta får inte fortgå år ut och år in. Varje förlorat kvinnoliv är en tragedi som påverkar familjer i generationer framåt. Nu krävs att alla gör sitt allra yttersta och tar sitt ansvar hela vägen fram, för att inte en kvinna till ska dödas.

Mäns våld mot kvinnor är ett gigantiskt samhällsproblem. Vi kan inte vänta med att agera medan vi räknar kvinnoliv som går till spillo.

Krafttag krävs – lokalt, regionalt och nationellt. Unizon kräver tydligt ledarskap från politiken, rättsväsendet och socialchefer runt om i landet. Det är de som i första hand måste visa att kvinnors liv är tillräckligt viktiga för att prioriteras, resurssättas och arbetet måste följas upp ordentligt.

Unizon kräver:

  1. Lokala haveriutredningar av varje enskilt fall – var och en som har ansvar för liv och död i kvinnans och förövarens närmiljö måste nu göra haveriutredningar och se vad man kunnat göra för att rädda kvinnors liv.
  2. Offensiva åtgärder mot förövare. Arbeta systematiskt mot den här typen av grovt kriminella, som man gör mot annan typ av grov brottslighet. Kvinnor tvingas leva gömda för att samhället inte förmår hålla förövare ansvariga för sina brottsliga handlingar. Rättsvårdande myndigheter måste använda alla tillgängliga tvångsmedel för att begränsa förövarnas möjlighet att fortsätta utöva våld.
  3. Samtliga åtgärder i regeringens åtgärdsprogram mot mäns våld mot kvinnor måste finansieras.
  4. Följ upp – myndigheter måste göra systematisk uppföljning i de förslag som lagts fram. Myndigheter och chefer, anställda i alla led måste visa en uppsträckning och en beredskap. Man måste leverera resultat.
  5. Regeringen måste ge polisen i uppdrag att löpande sammanställa data över mäns våld mot kvinnor, och specifikt mördade kvinnor. Sedan 2016 bistår polisen på uppdrag av regeringen med statistik över bekräftade skjutningar – samma måste gälla för våld mot kvinnor.
  6. Skydda kvinnor till varje pris – kvinnofrid måste få kosta. Kvinnor måste få stöd och skyddat boende på en säker plats med medmänsklighet där kunskap och erfarenhet finns. Den platsen finns på Unizons jourer.

Runt om i Sverige, på mindre orter och i storstäder, mördas kvinnor av män de känner. Kvinnor är inte fredade någonstans. Många överlever som tur är.

De som nästan mördas vet vi inte hur många de är men de har mycket att berätta som vi kan lära oss av. 

Unizon har larmat under pandemins två år att de våld som kan ha förblivit dolt nu kan bli synligt och vi måste vara förberedda. Det är djupt tragiskt att resurserna, kunskapen och viljan som måste finnas för att rädda kvinnors liv, och se till att barnen får behålla sina mammor, inte är tillräcklig.

Nu krävs att alla gör sitt allra yttersta och tar sitt ansvar hela vägen. 

Unizon fortsätter kräva en nollvision mot mäns våld mot kvinnor. Människor i Sverige bryr sig om kvinnor och barns liv.

Nu måste mäns våld mot kvinnor bli en valfråga!


Olga Persson, ordförande Unizon
Rebecka Andersson, generalsekreterare Unizon


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.