Våld har blivit en del av våra barns vardag

Bris: För varje år ökar antalet unga som söker stöd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-02-23

De senaste åren har barns samtal till Bris om våld, övergrepp och kränkningar eskalerat. Bris nya rapport visar tydligt att Sverige inte når upp till ambitionen om en uppväxt fri från våld, skriver Magnus Jägerskog.

DEBATT. De senaste åren har barns samtal till Bris om våld, övergrepp och kränkningar eskalerat. Det är tydligt att Sverige inte når upp till ambitionen om en uppväxt fri från våld, och våldet leder till oöverblickbara konsekvenser för barn och för samhället som helhet.

Det krävs en kraftsamling på alla nivåer i samhället för att förhindra våld mot barn.

Alla barn möter våld på något sätt under sin uppväxt. De utsätts själva för direkt våld, de har sett det ske eller de känner någon som drabbats.

I dag släpps Bris årsrapport ”Våld – en del av barns vardag, som baseras på tusentals samtal med barn på temat och som belyser hur våld finns närvarande i barns liv och hur våldet påverkar barnets liv.

Bara under 2021 rör det sig om över 9 000 samtal med barn som sökt stöd hos Bris på temat våld, övergrepp och kränkningar. Det är en fortsättning på en ökning över flera år.

Det visar att våldet är utbrett. Det vet vi också från forskning, i den senaste nationella kartläggningen uppgav 44 procent av de tillfrågade eleverna att de utsatts för misshandel av en vuxen. Mer än var tredje uppgav att de utsatts för våld i hemmet.

Våldet får bland annat allvarliga konsekvenser för barns mående och tillit till andra. I samtalen till Bris hänger våld och psykisk ohälsa ofta samman.

Allvarlig psykisk ohälsa uppstår i regel inte i ett vakuum, utan kan ha mångbottnade orsaker varav utsatthet för våld är en. Ofta samverkar flera faktorer till en negativ spiral, där våld, psykisk ohälsa och svårigheter att klara skolan hänger samman och förstärker varandra.

Sambandet mellan att utsättas för våld i hemmet och att ha självmordstankar eller att försöka ta sitt liv är tydligt både i barns samtal till Bris och i forskningen.

Varje barn har, i teorin, samma rätt till en trygg uppväxt och till ett liv fritt från våld. Men i dag har barn i Sverige ojämlika uppväxtvillkor och likvärdigheten brister vad gäller barns tillgång till stöd och skydd runt om i landet.

En del barn löper större risk än andra att växa upp med våld i hemmet eller i närmiljön.

Varje barn har också rätt att få stöd från vuxna när det behövs. Samtidigt upplever många barn hinder att berätta om utsattheten – och får därmed inte det skydd, stöd och behandling de har rätt till. Även många vuxna upplever hinder att agera när de misständer att ett barn utsätts för våld.

Det är tydligt att både barn och vuxna saknar kunskap om våld, barnets rättigheter och samhällets ansvar.

FN:s globala hållbarhetsmål 16.2 säger att alla former av våld mot barn ska elimineras, och Sverige har tagit på sig ledartröjan som vägvisarland.

Sverige är i dag långt ifrån detta mål, och för att på riktigt kunna vara vägvisare krävs nu ökad politisk prioritet, samt en mobilisering med åtgärder på flera plan.

Under 2021–2022 pågår arbetet med att ta fram en nationell strategi mot våld mot barn. Strategin måste ha ett brett anslag som gör frågan relevant i hela samhället. Den behöver bli välförankrad, resurssatt och implementerad i alla verksamheter som möter barn.

Bris menar att:

  • Varje politiskt parti behöver gå till val på stärkta insatser för att skydda barn från våld – nationellt, regionalt och lokalt. Bland annat måste kraftfulla handlingsplaner komma på plats, resurser tillföras och utanförskap brytas för varje barns rätt till en trygg uppväxt.
  • Kunskap hos alla vuxna behöver öka och särskilt bör alla de aktörer som möter barn rustas. Professionella instanser som i sin verksamhet möter barn måste få bättre förutsättningar att upptäcka, agera och följa upp när barn utsatts för våld.
  • Barn måste inkluderas i arbetet. En central utgångspunkt är att lyssna på barn, hur de beskriver sin livssituation och vad de behöver för en trygg vardag, och låta det påverka arbetet framåt.

Sverige är historiskt sett ett föregångsland när det gäller att skydda barn från våld. Nu är det hög tid att återigen mobilisera brett.


Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.