Aningslöst, Kristersson - eller uttänkt strategi?

Fritzon: Valet står visst mellan demokrati och högerpopulism

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I en intervju med Aftonbladet säger Kristersson att värderingsdiskussionen i valrörelsen är ”larv och trams”. Han framstår i den här frågan som fullständigt aningslös. Om detta inte är aningslöst är det resultatet av en medveten strategi från moderaternas sida, skriver Heléne Fritzon (S).
Foto: TT
I en intervju med Aftonbladet säger Kristersson att värderingsdiskussionen i valrörelsen är ”larv och trams”. Han framstår i den här frågan som fullständigt aningslös. Om detta inte är aningslöst är det resultatet av en medveten strategi från moderaternas sida, skriver Heléne Fritzon (S).

DEBATT

DEBATT. Det är mycket som står på spel vid EU-valet på söndag. Vi ser hur högerextrema populistpartier försöker stärka sina positioner och där de enligt vissa prognoser ser ut att få rekordmånga platser i det nya Europaparlamentet. Vi ser också hur Victor Orbàn i Ungern och den konservativa högern i Lag och Rätt i Polen attackerar kvinnors rättigheter, inskränker pressfriheten och undergräver rättsstatens institutioner. Exemplen är både många och skrämmande.

Detta är något som alla seriösa svenska partier både ser och agerar utifrån. Även ute i Europa är detta en stor och angelägen fråga inför valet. Enigheten är stor om att utvecklingen skrämmer och att valet kan anses vara extra viktigt just utifrån den aspekten, att det är ett värderingsval vi har att hantera på söndag. Alla utom Ulf Kristersson, vill säga.

På senare tid har vi kunnat notera hur moderaternas partiledare försöker spela ner frågans vikt. I en intervju med TV4:s Malou von Sivers säger Ulf Kristersson bland annat att det här med att EU-valet skulle vara ett värderingsval ”där valet står mellan demokratiska krafter och högerpopulismen” är ett ”påhitt från ett antal partier”. I en intervju med Aftonbladets politiska reporter Pär Karlsson säger han att värderingsdiskussionen i valrörelsen är ”larv och trams”.

Larv och trams. Påhitt. Säg det till de arbetare som tvingas leva med Ungerns nya ”slavlag” med lagstiftad och obetald övertid på hundratals timmar per år. Säg det till det den polska journalisten Robert Kowalsky som fick sparken från polsk public service av den enda anledningen att han bjudit in kvinnor till sitt radioprogram. Säg det till alla de journalister, domare, HBTQ-aktivister och oppositionsföreträdare som varje dag tvingas ta kampen för demokratin och rättsstatens principer i dessa länder.

Jag själv har flera gånger mött företrädare för dessa krafter. Jag har suttit vid förhandlingsbordet vid ministerrådets möten och vet vad de går för och framförallt: jag vet att de menar allvar. Jag vet också att varje gång de tar makten eller ges inflytande så ger de sig på kvinnors rättigheter, löntagarnas rättigheter, HBTQ-personers rättigheter, det fria ordet – listan kan göras ännu längre.

Kristersson, den man som så sent som i januari hoppades bli svensk statsminister, framstår i den här frågan som fullständigt aningslös. Om detta inte är aningslöst är det resultatet av en medveten strategi från moderaternas sida.

Till stöd för det sistnämnda har vi ju sett hur Moderaterna ogärna tar debatten med Sverigedemokraterna och att de trots utfästelser om motsatsen dessutom valt att samarbeta med dem i ett antal kommuner runt om i landet. Exempel finns till och med på hur de hellre samarbetar med SD än med sina forna kamrater inom den före detta alliansen. Dessa nya samarbeten blir dessutom allt tajtare – nu senast gick den lokala moderatledaren i Sölvesborg ut i försvar för SD i den skandal som utspelat sig med deras toppkandidat i huvudrollen.

Egentligen spelar det ingen roll om det är aningslöshet eller en medveten strategi. Det är faktiskt lika illa oavsett vad som ligger bakom moderatledarens agerande. Också av den anledningen är detta valet viktigt. Vi som står upp för demokratiska rättigheter vet hur viktigt kampen är. Så gör din röst hörd – annars kommer någon annan att använda din tystnad.


Heléne Fritzon, Socialdemokraternas toppkandidat i EU-valet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE