Kollektivavtalen ger rättvisa villkor för rut

Debattörerna: Du som konsument kan göra skillnad

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-08-31

Hemservicebranschen har blivit en välstädad bransch jämfört med innan rutavdraget infördes. Men än i dag saknar många företag kollektivavtal. Med sämre villkor för anställda kan de erbjuda lägre priser. Du som konsument kan göra skillnad genom att välja företag med kollektivavtal, skriver företrädare för branschen.

DEBATT. Över en miljon svenskar tar hjälp med städning, flytt, trädgård och många andra tjänster i hemmet och använder rutavdraget för att underlätta sin vardag.

Hemservicebranschen har gått från att innefatta en stor mängd svartarbete till att skapa tusentals vita jobb. Branschen har blivit en viktig sysselsättningsmotor, som i dessa tider med ökad arbetslöshet till följd av coronapandemin, är viktigare än någonsin. Rutavdraget har också gjort hemservicebranschen till en tryggare bransch både för konsumenter och anställda.

Genom att anlita ett rutföretag som har kollektivavtal garanterar du att personen som kommer hem till dig för att utföra ruttjänster har goda arbetsvillkor och en trygg anställning. Personen omfattas också av arbetsskadeförsäkring, sjukförsäkring, livförsäkring och omställningsförsäkring. Kollektivavtalet ger även tjänstepension och föräldrapenningtillägg.

Många konsumenter är i dag noga med att göra hållbara val vid köp av varor, samtidigt som många inte tänker på att det är minst lika viktigt att göra ett medvetet val vid köp av tjänster till hemmet. Då är det ofta priset som styr och man väljer det billigaste alternativet. Men precis som i alla andra branscher har bra villkor ett anständigt pris.

Att välja en tjänsteleverantör med kollektivavtal är ett hållbart val då du som konsument säkerställer att den person som arbetar i ditt hem omfattas av schyssta och trygga anställningsvillkor. Villkor som fack och arbetsgivare kommit överens om såsom arbetstid, anställningsformer, semesterregler och ersättningar. Med kollektivavtal regleras även lönenivåer och årliga lönerevisioner.

Vissa företag skriver i sin marknadsföring att de betalar "kollektivavtalsliknande villkor". Men det finns ingen som helst anledning att inte teckna kollektivavtal och ändå ge alla ersättningar som företag med kollektivavtal är skyldiga att göra. Den enda rimliga förklaringen är att man faktiskt inte betalar ut alla ersättningar som kollektivavtalet innebär.

Välj ett företag med kollektivavtal, då bidrar du till en bransch med bättre arbetsvillkor för de anställda. Det tjänar du, den som jobbar och hela Sverige på.


Eira Järvi, vd Fix Cleaning Services, ledamot Almega Hemserviceföretagen
Monica Lindstedt, grundare och styrelseordförande Hemfrid
Michaela Maier, vd HomeMaid, styrelseordförande Almega Hemserviceföretagen
Christina Holmefalk, marknadsavdelningen, Rengörare Näslund Hemma, ledamot Almega Hemserviceföretagen
Åsa Storm, vd Stormtrivs, ledamot Almega Hemserviceföretagen
Gunilla Eriksson, vd Städarna Hemänglarna, ledamot Almega Hemserviceföretagen
Tjoffe Sjögren, vd Städarna Sverige, ledamot Almega Hemserviceföretagen
Torkel Kristoffers, vd Vardagsfrid, ledamot Almega Hemserviceföretagen
Lars Fischer, avtalsansvarig ombudsman Kommunal
Adam Dobbertin, avtalsansvarig förhandlare Almega Hemserviceföretagen