IS-återvändarna har inget hem i Sverige

Johan Forssell: Lagstiftningen måste skärpas – men det räcker inte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-11-03

Det är hög tid att vi i Sverige talar klarspråk. Den som i vuxen ålder har valt att ansluta sig till Islamiska staten, kan inte längre kalla Sverige för sitt hem, skriver Johan Forssell.

DEBATT. På kort tid har Frankrike drabbats av flera islamistiska terrordåd. Fruktansvärda händelser som visar att frågorna om islamism och våldsbejakande extremism inte på något sätt kan avföras från den politiska dagordningen.

I Frankrike har svaret varit kraftfullt. President Macron har mycket tydligt satt ned foten. Det handlar om att skydda landets medborgare. Men också alla de personer som är muslimer och utsätts för den radikala islamism som uppmanar till våldsanvändning mot oliktänkande.

Samma budskap förmedlades nyligen av den franske ambassadören i Agenda. Terrordåd kan aldrig ursäktas med eller legitimeras av vår yttrandefrihet.

Men det är inte bara Frankrike som drabbats av det fruktansvärda. Flera terrordåd har inträffat på svensk mark.

Enligt Säkerhetspolisen finns en hotbild från islamistiskt motiverad terrorism med personer som anser att Sverige är ett legitimt mål för nya attentat.

Till exempel har flera hundra personer de senaste åren lämnat Sverige och anslutit sig till IS. En brutal och hänsynslös terrorsekt vars grymhet är svårt att beskriva i ord. Vi känner också till att flera av personerna som återvänt till Sverige från strider i Irak och Syrien, gör det med erfarenhet av krig och terrorhandlingar.

Enligt uppgifter till Sveriges Television är i detta nu ytterligare personer på väg att återvända till Sverige. Här har myndigheterna en viktig uppgift att omhänderta barnen så att de kan få en så normal uppväxt som möjligt.

Men vuxna människor ska inte mötas av omhändertagande eller förståelse. De ska efter bästa förmåga ställas till svars och lagföras för sina gärningar.

Samtidigt är det ett sorgligt faktum att hittills har det svenska svaret på terrorresenärerna varit allt annat än kraftfullt. Ett mycket litet antal personer har ställts till svars för sina handlingar. Inte för att de inte gjort klandervärda saker. Utan för att den svenska lagstiftningen är alltför tandlös för att göra någon skillnad.

I praktiken har det varit straffritt för personer att ansluta sig till IS och delta i dess grymma verksamhet.

Det är också mer än hög tid att förändra medborgarskapsreglerna. Till skillnad från i många andra EU-länder är det i Sverige överhuvudtaget inte möjligt att återkalla ett svenskt medborgarskap.

Moderaterna vill ändra det så att de som fått sitt svenska medborgarskap genom att lämna felaktiga uppgifter eller som begått vissa allvarliga brott – till exempel terroristbrott – ska kunna få medborgarskapet återkallat. I de senare fallet ska man dock inte kunna göras statslös.

Lagstiftningen bör också skärpas i andra avseenden. Fortfarande är det inte kriminaliserat enligt svensk lag att delta i en terroristorganisation eller i andra våldsbejakande organisationer. Straffen för den här typen av brottslighet står vidare inte alls i proportion till brottets allvar.

Lagen om särskild utlänningskontroll är inte tillräckligt effektiv och ingripande vilket innebär att personer som av myndigheter bedöms utgöra ett hot mot rikets säkerhet, kan år ut och år in röra sig fritt ute i samhället. I samtliga dessa avseenden driver Moderaterna på för ny effektivare lagstiftning. Tyvärr sitter dock regeringen på händerna.

Ytterst är det den rödgröna regeringen, med Morgan Johansson och Mikael Damberg i spetsen, som bär ansvar för dagens regler. Inne på sitt sjunde år i regeringsställning går det inte skylla problemen på omvärlden eller andra regeringar.

Endast ny lagstiftning kommer dock inte vara tillräckligt. Det behövs en samlad politik mot alla former av våldsbejakande extremism. Myndigheterna måste bli bättre på att samarbeta för att kartlägga och agera mot individer i extremistmiljöer.

Och offentliga medel ska aldrig tilldelas verksamheter som ger stöd åt radikalisering, våldsbejakande extremism eller terrorism.

Dessutom måste vi alltid våga vara tydliga. Åtgärder mot radikal islamism är inte på något sätt att dra alla muslimer över en kam, utan tvärtom att skydda den stora gruppen skötsamma muslimer från de extrema avarter som förstör så mycket för så många.

Det är hög tid att vi i Sverige talar samma klarspråk om den våldsbejakande islamismen som president Macron gör i Frankrike. Den som i vuxen ålder har valt att ansluta sig till Islamiska staten, kan inte längre kalla Sverige för sitt hem.


Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.