Skyddar ni kvinnorna eller pratar ni bara, S?

Kristersson och Forssell: I morgon är det upp till bevis

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-04-21

S säger sig vilja se hårdare tag mot mäns våld mot kvinnor. Men då krävs mer än bara prat. I morgon är det upp till bevis när justitieutskottet tar upp vårt förslag om elektronisk fotboja för de som har dömts till kontaktförbud, skriver Ulf Kristersson och Johan Forssell.

DEBATT. Regeringspartierna, Centerpartiet och Vänsterpartiet har flera gånger röstat nej till de förslag de själva nu säger att de vill genomföra. Vi välkomnar att fler partier vill se hårdare tag mot mäns våld mot kvinnor. Men då krävs resultat, inte bara prat. Och redan i morgon är det upp till bevis.

Mäns våld mot kvinnor är ett uttryck för den mest extrema formen av kvinnoförtryck. Här finns inga ursäkter och inga bortförklaringar. Männen ska dömas och straffas. Kvinnorna ska skyddas.

De senaste fyra åren har 110 kvinnor dödats. I nästan 60 procent av fallen har kvinnan haft en relation med förövaren. Och under de senaste tre veckorna har fem kvinnor dödats, och i samtliga fallen har de misstänkta männen haft en relation med de dödade kvinnorna.

Moderaterna har länge försökt få riksdagen att stärka lagstiftningen mot förövarna och för att skydda kvinnorna.

I helgen bjöd företrädare för regeringen in till partisamtal för att diskutera våldet mot kvinnor och i måndags efterlyste Miljöpartiets ledning i en artikel i Aftonbladet skärpta straff för grov kvinnofridskränkning och att en gärningsmans kontaktförbud ska kunna kombineras med en elektronisk fotboja redan från början.

Miljöpartiets omsvängning är mycket välkommen. Vi har själva drivit exakt de förslagen i riksdagen i flera år.

Grov kvinnofridskränkning är ett mycket allvarligt brott som måste få mycket allvarliga konsekvenser. Vad gäller elektronisk fotboja vid kontaktförbud ska brottsutsatta kvinnor inte behöva vänta på att någon bryter mot förbudet, innan det händer något.

Problemet är bara att regeringspartierna gång på gång röstat emot just dessa förslag.

När Moderaterna lade fram förslag om elektronisk fotboja och skärpning av straffen för grov kvinnofridskränkning i riksdagen våren 2019 röstade Miljöpartiet nej. Samma sak 2020. Även Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet röstade nej.

”Hyckleri” är ett starkt ord, vi tvivlar inte på att alla partier vill få slut på våldet. Men att prata om det räcker inte. Det är inte samtal som saknas, det är skarpa beslut om ny lagstiftning.

Kvinnors skydd från fysiskt och psykiskt våld är en del av den samlade rättspolitiken. Våld mot kvinnor är ett precis lika angeläget problem att lösa som gängbrottsligheten. Och det handlar om samma saker: ta brottsoffrens parti, skärpa straffen mot de som begår brotten och ge polisen fler verktyg för att lösa dem.

Det är därför vi också vill avskaffa den nuvarande ”mängdrabatten” och strama upp reglerna för villkorlig frigivning. Den som idag döms för tre våldtäkter är ute på gatan efter tre år. Med Moderaternas politik skulle han sitta inlåst i minst i nio år. Det är en mycket rimligare syn på allvaret i de brotten.

Dessutom måste skyddet för utsatta kvinnor stärkas på andra sätt. Våldsamma män som misstänks för grov kvinnofridskränkning bör i princip alltid frihetsberövas och häktas, och på så sätt hållas borta från det gemensamma hemmet. Därför har vi också föreslagit obligatorisk häktning för grova kvinnofridsbrott.

Att Miljöpartiet nu ansluter sig till några av Moderaternas förslag är bra. Men Miljöpartiet ansvarar inte för justitiedepartementet. Och bara debattsidor räcker inte. Nu vill vi veta om även Socialdemokraterna har ändrat sig.

I morgon torsdag får vi svaret. Då behandlar justitieutskottet förslaget om elektronisk fotboja för de som har dömts till kontaktförbud. Sluter alla då upp bakom Moderaternas förslag – eller är det mest prat som inte ger några resultat?


Ulf Kristersson, partiledare (M)
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.