Regeringen måste bojkotta Peking-OS

Liberalerna: Magdalena Anderssons ickebesked om diplomatisk bojkott är ryggradslöst

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-12-14

Vi har ett ansvar att inte vika oss för kommunistdiktaturen i Peking. Sveriges regering måste omedelbart meddela att de tänker genomföra en diplomatiskt bojkott av vinter-OS, skriver Romina Pourmokhtari, Simona Mohamsson och Joar Forssell.

DEBATT. Med de 24:e olympiska vinterspelen i Peking bara två månader bort, behöver Anderssons-regering klargöra om de planerar att skicka en officiell delegation till Kina eller inte.

Under de senaste åren har Kinas hot och höga brösttoner dämpat eller tystat många kritiker.

Svenska regeringen kan inte blunda för övergreppen i Xinjiang, Tibet, Hongkong och i resten av Kina. Vi har ett ansvar att inte vika oss för kommunistdiktaturen i Peking.

Sveriges regering måste omedelbart meddela att de tänker genomföra en diplomatiskt bojkott av OS i Peking. 

Redan i måndags tillkännagav USA en diplomatisk bojkott av OS i Peking och kastade då en skugga över vad president Xi Jinping planerade som ett firande av Kinas rikedom, makt och status som global tungviktare.

Senaste veckan har ett flertal länder aktivt meddelat att de tänker diplomatiskt bojkotta OS. Bland dessa finns Kanada, Storbritannien, Nya Zeeland, Australien och våra grannar på andra sidan östersjön Litauen. 

Sedan dess har flera riksdagsledamöter har genom ett öppet brev krävt att också Sverige ska genomföra en diplomatisk bojkott.

Från statsminister Magdalena Andersson har svaret varit ”det är något som vi behöver diskutera i regeringen. Vi har inte fattat något beslut än”. Vi frågor oss, vad är det som behöver diskuteras?

Att OS i Kina kommer bli diktaturens pr-jippo är glasklart och andra demokratier har redan aviserat bojkott.

Frågan är snarare vilken sida Sverige vill stå på? Ska vi fortsätta krypa för diktaturen i Kina eller ska vi följa våra demokratiska vänner och säga ifrån?

Regeringens ickebesked i frågan kan ses som ett besked i sig, de kommer att fortsätta med en ryggradslös politik gentemot Kina. 

Att OS arrangeras i kontroversiella länder är inget nytt och det finns mycket att lära från historien. Andra OS har bojkottats, ibland av politiska makthavare och ibland av idrottare.

Men de politiska makthavarna har ett särskilt ansvar att gå före. Vi förstår att många idrottare har tillbringat större delen av sitt liv med att träna inför ett OS och att de ofta bara får en chans.

Det är inte rättvist att förvänta sig att de ska stanna hemma om inte ens människor i faktiska maktpositioner tar det ledarskapet.

Att delta i idrott och politik måste inte höra samman. Oavsett vilka politiska åsikter någon har eller om man är från en diktatur, ska man givetvis få delta i internationella mästerskap som idrottare. Det vi vänder oss emot att demokratiska makthavare tillåter sig bli en del av diktaturens pr-jippo.

Arrangörskapet innebär att värdlandet har möjligheten att sprida propaganda om sitt land och politiska system. Den reklamen ska inte omvärlden ge Kina.

Koncentrationslägren i Xinjiang, polisvåldet i Hongkong och hoten mot Taiwan borde få de flesta att förstå att reklam genom ett OS är det sista som vi ska ge Kina just nu.

En diplomatisk bojkott är en bra kompromiss. Det straffar inte idrottarna utan ger en skarp tillrättavisning till Xi Jinping och Kina.

Sverige bör fira sina idrottare och deras prestationer, men ska inte hjälpa Kina genom att legitimera regimen och dess fruktansvärda brott.

Diktatorn Xi Jinping ville att de olympiska spelen i Peking skulle vara en återspegling av Kinas position i världen. Genom sin frånvaro säkerställer den svenska regeringen att det blir en korrekt skildring.

Sverige behöver en värderingsstyrd utrikespolitik där man inte viker sig när det kommer till frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter.

Nu är det upp till bevis för Anderssons regering om det är graciösa OS-festligheter eller de demokratiska värderingarna som ska styra vilken relation vi har till Kina.


Romina Pourmokhtari, förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet 
Simona Mohamsson, partistyrelseledamot Liberalerna, författare av Hongkong RIP
Joar Forssell, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson Liberalerna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.