LKAB spelade hasard med gruvarbetarna

Anställd: Coronautbrottet i Gällivare hade inte skett om man lyssnat på varningarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-06-19

Underhållsstoppen i gruvan hade kunnat genomföras ansvarsfullt  vilket också framfördes av personalen. Men LKAB:s ledning valde att chansa, skriver gruvarbetaren Jari Söyrinki.

DEBATT. Det vore inte märkligt om det senaste utbrottet av coronasmittade i Gällivare startade i Vitåforsgruvan, som regionens smittskyddsläkare Anders Nystedt påstår. LKAB har spelat hasard med folkhälsan mot skyddsombudens och de anställdas protester.  

I månadsskiftet mars-april genomförde LKAB ett underhållsstopp på två förädlingsverk i Kiruna, trots att skyddsombuden enhälligt ifrågasatt det lämpliga i att samla hundratals arbetare i trånga utrymmen under pågående pandemi.

LKAB tillskrev sig karaktären av en samhällsviktig funktion och körde över skyddsombuden. Därefter genomfördes liknande stopp i Vitåforsgruvan utanför Gällivare och ytterligare ett i Kiruna.

Hur rimmar det med påståendet från LKAB:s presschef Fredrik Björkenwall som i SVT säger att bolaget ”följer myndigheternas råd och har gjort det från allra första början”? Samtidigt som svenskarna avråddes resa, hälsa på sjuka föräldrar och vistas i folksamlingar trängdes 700-800 arbetare från när och fjärran samman i dessa förädlingsverk.

För vilket högre syfte vårdas nu våra arbetskamrater på intensiven? För att malmbåtarna väntar på leveranser, produktionen ska rulla och bolaget dra in miljarder. Det speglar den svenska coronastrategin överlag: kapital före liv och hälsa.

Underhållsstoppen hade kunnat genomföras ansvarsfullt genom att skydda riskgrupper, dra ut arbetet över tid, minska koncentrationerna av människor och antalet tillresta arbetare, vilket också framfördes av personalen. Men LKAB:s ledning valde att chansa.

Det är ett i raden av arroganta beslut som drabbar arbetarna och deras familjer, grannar och andra kommuninvånare. Coronautbrottet i Gällivare hade knappast skett om man lyssnat på skyddsombuden. Med facit i hand borde de ha satt skyddsstopp på hela verksamheten.

När kriserna radar upp sig i smittohärdar, ständiga konflikter med kommunerna i malmfälten, grava arbetsmiljöproblem och personalflykt behöver tanken på allvar prövas, om inte den institution som LKAB utgör i svensk industrihistoria ska sättas under krisförvaltning från sina egna anställda. Det är dags att summera åren med Jan Moström som verkställande direktör.

Detta är ingen naturkatastrof utan resultatet av mänskliga handlingar. Även om de anställda nu skulle masstestas och insatser riktas mot de drabbade behöver radikala förändringar ske så att något liknande inte kan hända igen.


Jari Söyrinki, gruvarbetare i Kiruna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.