Nu måste Sverige ta emot barn från lägren

Debattörerna: Tio EU-länder tar sitt ansvar – men inte regeringen Löfven

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-04-19

Vi kräver att regeringen omedelbart ansluter sig till EU:s relokaliseringsprogram och solidariskt bidrar till att skydda barnen i de  grekiska flyktinglägren från de fruktansvärda levnadsförhållanden de lever i, skriver Jacob Flärdh och Sara Damber.

DEBATT. Situationen för barn i grekiska flyktingläger blir allt mer akut för varje dag.

Genom att stå utanför EU:s relokaliseringsprogram väljer den svenska regeringen att vända de här extremt utsatta barnen ryggen. Vi kräver att regeringen omedelbart tänker om och visar att de vackra orden om solidariskt flyktingmottagande inom EU är mer än bara ord.

Situationen för barn som lever i grekiska flyktingläger var fruktansvärd redan innan coronakrisen. Som en följd av de karantänsåtgärder som införts i Grekland har nu också de flesta hjälporganisationer som hittills har varit en livlina för flera av barnen tvingats pausa eller lämna sina aktiviteter.

Barn lever utan säker tillgång till vatten eller mat, ute i skogen i små tält, utan möjlighet till vård, och många vittnar om att de blir våldtagna, drogade och misshandlade utan möjlighet till skydd.

I frånvaron av enhetliga strategier för hur Europa kan hjälpa dessa extremt utsatta barn utgör EU:s frivilliga relokaliseringsprogram åtminstone en liten strimma hopp.

Tio länder har nu anslutit sig till programmet och därigenom åtagit sig att vara med och ta emot ca 1 600 av de mest utsatta barnen. I onsdags landade de tolv första barnen i ett tryggt och säkert sammanhang i Luxemburg, som nu var först av de deltagande länderna att emot barn från Grekland.

Tyvärr tvingas vi konstatera att Sverige inte är ett av de länderna. Tvärtom har regeringen konsekvent meddelat att Sverige inte tänker delta i en relokalisering tillsammans med övriga EU-länder.

I praktiken betyder det att vi vänder några av de mest utsatta barnen i Europa ryggen i det nödläge de befinner sig i just nu samtidigt som den svenska regeringen har genomgående haft en hög svansföring i diskussionerna om behovet av solidaritet mellan länder i flyktingmottagandet.

Vår svenska EU-kommissionär Ylva Johansson har konsekvent uppmuntrat alla EU-länder att ta emot dessa barn som nu inte har möjlighet att söka asyl på ett säkert och tryggt sätt enligt internationell och europeisk lag i Grekland.

Medlemsländernas frivilliga deltagande i relokaliseringsprogrammet är ett stresstest för EU:s solidaritet. Står regeringen fast vid att inte delta undergräver det inte bara hela Sveriges utrikespolitiska ambition för samarbete, solidaritet och mänskliga rättigheter, det omöjliggör också att Sverige med trovärdighet kan fortsätta argumentera för ökad solidaritet bland EU-länderna. 

Morgan Johansson, som Stefan Löfven, har hänvisat till att det är Migrationsverket som avgör enskilda ärenden.

Men relokalisering handlar inte om att garantera asyl eller påverka den enskildes asylansökan. Relokaliseringen är en åtgärd för att omedelbart skydda ett barn från en extremt utsatt situation för att ge hen möjlighet att söka asyl och, i väntan på beslut, befinna sig i säkerhet.

Om samtliga EU-länder deltog i relokaliseringen av de mest utsatta barnen så skulle det innebära att varje land skulle behöva ta emot ca 50–100 barn. Redan nu har såväl Tyskland som Frankrike öppnat för att ta emot över 300 barn var.

Child 10 samarbetar med och stödjer flera gräsrotsorganisationer i Grekland som arbetar direkt med barn i parker, på gator och i flyktinglägren för att förhindra exploatering.

Vi och våra partnerorganisationer ser hur den allt värre humanitära katastrof som pågår leder till att övergrepp, droger, exploatering och människohandel ökar.

1 200 ensamkommande barn beräknas vara försvunna i Grekland och det kaos som nu än förvärrat situationen för barnen på flykt innebär med säkerhet att detta antal kommer öka dramatiskt närmsta veckorna.

EU måste framöver hitta en humanitär lösning baserat på människors rätt att söka asyl med lagliga vägar till trygghet. Men det kan inte ha undgått någon att situationen på de egeiska öarna är en humanitär katastrof och som nu måste hanteras omedelbart.

Vi kräver att regeringen omedelbart ansluter sig till EU:s relokaliseringsprogram och solidariskt bidrar till att skydda dessa barn från de fruktansvärda levnadsförhållanden de lever i. 


Jacob Flärdh, generalsekreterare Child 10
Sara Damber, ordförande Child 10


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här