Trump har gjort politik viktig – även i Sverige

Lena Rådström Baastad: Engagemanget för USA-valet behövs också på hemmaplan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-11-04

Demokraterna har flyttat sig till vänster i riktning mot svensk socialdemokrati. Allt fler har efterfrågat klassiska socialdemokratiska lösningar på stora samhällsproblem som otrygghet, ohälsa och ojämlikhet, skriver Lena Rådström Baastad.

DEBATT. Fyra år med Trump har gjort politik viktigt för fler. Vikten av att gå och rösta och av att engagera sig. Vikten av vem som sitter vid makten. Allt har framträtt med önskvärd tydlighet, nästan som om det vore vårt eget val de senaste dagarna.

I dag följer miljoner svenskar rösträkningen med stigande oro.

Åtta av tio svenskar vill se Joe Biden som USA:s nästa president, bara en av tio vill se Donald Trump. Trump har, genom att inte respektera demokratin, stärkt mångas politiska engagemang också på vår sida Atlanten.

De starka känslorna kring valet i USA finns både hos oss som sysslar med politik dagligen, men också hos många som inte är aktiva i ett parti. Är du en av de som suttit uppe i natt och valvakat? Som inte kan få nog av analys av amerikansk politik? Då är det hög tid att ta steget och engagera dig för den politik du vill se också här hemma.

För lika avgörande som det är vem som sitter i Vita huset är det vilka som fattar besluten i Sverige.

I USA har en ny generation klivit in och vitaliserat politiken och det demokratiska partiet. Särskilt kvinnor har sökt förtroendeuppdrag i större utsträckning.

Det sker i en orolig tid där den ekonomiska ojämlikheten är den högsta i modern tid, där de fattigaste amerikanerna har drabbats absolut hårdast av Coronakrisen och flera hundratusen amerikaner har dött till följd av pandemin. Arbetslösheten är skyhög och nästan varannan amerikan har allvarliga ekonomiska problem.

Under den här tiden har det demokratiska partiet flyttat sig till vänster i riktning mot svensk socialdemokrati. Allt fler har efterfrågat klassiska socialdemokratiska lösningar på stora samhällsproblem som otrygghet, ohälsa och ojämlikhet.

Om Biden vinner innebär det steg mot ett mer jämlikt och jämställt USA. Hopplösheten i en politik som missgynnar det stora flertalet, byts mot nya möjligheter.

Här i Sverige ser vi en ökande oro och otrygghet hos många. Finns välfärden där när jag behöver den? Kan jag vara trygg mot brott dygnets alla timmar?

Det socialdemokratiska svaret är att använda hela samhällets samlade kraft. Hårda tag mot våld och kriminalitet och en högre växel för att lägga grunden för trygghet och framtidstro oavsett vem du är och var du bor.

För vi ser att folk tvivlar på själva grunden för vår samhällsmodell. Den som bygger på rätt och plikt och om vad man kan förvänta sig från samhällets sida om man gör rätt för sig.

Under lång tid har en lägre andel av resurserna gått till det gemensamma. Ojämlikheten har ökat. Det är en utveckling vi socialdemokrater kämpar emot, men som en stor del av Sveriges riksdag vill ha.

En utveckling som skulle accelerera om vi fick en högerkonservativ regering. Därför behövs ditt ställningstagande och ditt engagemang.

Det är också därför det amerikanska valet är högintressant också för oss. För precis som det i USA blivit uppenbart vad som stått på spel för arbetare, för kvinnor, för vanligt folk, kommer det bli det också i Sverige.

Vad händer med välfärden om vi får en högerkonservativ regering där Sverigedemokraterna får genomslag för sin politik? Vad händer med jämställdheten, klimatet och tryggheten på arbetsmarknaden? Svaret är att vi skulle få se stora bakslag på alla dessa områden.   

Vi har mindre än två år kvar till valet. Det är 676 dagar där du kan göra skillnad. Oavsett om du väljer att engagera dig för barnen, för äldre, för trygghet, för rättvisa eller för Sverige. Politik har aldrig varit viktigare. Välkommen!


Lena Rådström Baastad, partisekreterare Socialdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.