Transportera inte barn med vuxna fångar

Debattörerna: 15-årig LVU-placerad flicka berättar att hon ”behandlades som en dömd mördare”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-06-12 | Publicerad 2019-06-11

Att barn och unga som omhändertagits av samhället transporteras tillsammans med dömda vuxna är skadligt för de unga. De upplever ett starkt obehag, en enorm utsatthet och riskerar trauman, skriver Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, projektledare för Ung inlåst.

DEBATT. I dag transporteras barn och unga som omhändertagits av socialtjänsten med stöd av LVU med Kriminalvården till och från ungdomshem och domstolar. I transporterna blandas barn och ungdomar med vuxna som transporteras mellan olika häkten och anstalter.

Unga som åker från exempelvis södra till norra Sverige berättar om långa resor som innebär att de får stanna på olika häkten, arrester och fängelser för att äta och övernatta. Det är inte ovanligt att de även tvingas bära handfängsel och ibland även midjefängsel och fotfängsel när de reser i transportbilarna.

Vi som skriver den här debattartikeln har under drygt fyra års tid arbetat med unga LVU-placerade på ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). Vid flera tillfällen har frågan om transporter till och från ungdomshem dykt upp.

Under våren har vi samlat in vittnesmål från barn och unga till en rapport som släpps tisdagen den 11 juni.

En flicka som vid tidpunkten endast var 15 år berättar att hon transporterades av Kriminalvårdens nationella transportenhet till tingsrätten i midjefängsel. I bilen samtransporterades även två vuxna.
"De behandlade mig som en dömd mördare... Det kändes som jag var livsfarlig", har flickan berättat. Hon var misstänkt för ringa narkotikabrott.

En pojke på 17 år som hade LVU berättade att han på väg till ett ungdomshem i norr fick sova över på häktet Saltvik, som även är en säkerhetsanstalt byggd för att inhysa Sveriges farligaste brottslingar. Pojkens egna tankar om ankomsten till Saltvik var: "Jag förstod ingenting och blev orolig. Tänkte shit, är det här jag ska vara?".
Pojken blev nakenvisiterad och inlåst i en häktescell tills efter lunch dagen efter.

Våra insamlade vittnesmål styrks av många så kallade Opcat-protokoll som Justitieombudsmannen (JO) ansvarar för där man genomför inspektioner på anstalter, häkten, ungdomshem och transportenheten.

Dokumentation från en av alla dessa JO-inspektioner visar att åtminstone 20 ungdomar som omhändertagits enligt LVU hade placerats i arresten i väntan på transport. I flera fall hade den unge fått vänta i arresten i mer än två dygn. Den person som var yngst var en flicka som fyllde 15 år samma dag som hon togs i förvar. Vid samtal med arrestpersonalen gav de uttryck för att det inte kändes bra att låsa in så unga personer. Flickan var inlåst i arresten i 2,5 dygn.

Att barn och unga som omhändertagits av samhället transporteras tillsammans med dömda vuxna är skadligt för de unga. De upplever ett starkt obehag, en enorm utsatthet och riskerar trauman.

Vissa av dessa unga riskerar dessutom att stärkas i sin kriminella identitet genom kontakter med vuxna kriminella och genom att vistas i fängelser och häkten.

2020 blir Barnkonventionen svensk lag. Vi menar att Kriminalvårdens transporter av unga inte är förenliga med Barnkonventionen. I Barnkonventionen slås bland annat fast att barn ska skyddas mot psykiskt våld, vanvård, försumlighet och att barn som omhändertagits ska behandlas väl och att frihetsberövande endast får användas som en sista utväg

Vi kräver därför att det skrivs in i lagstiftningen att unga med LVU inte får samtransporteras med äldre personer.

Vi kräver att man slutar göra stopp för lunch, övernattningar och transportbyten på Kriminalvårdens inrättningar samt att användandet av handfängsel, midjefängsel och fotfängsel bör begränsas så långt det går.


Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, projektledare för Ung inlåst som ägs av Skyddsvärnet.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.