Kalla Hamas för vad de är – terrorister

Debattören: Det räcker inte att fördöma, Sverige måste peka ut de skyldiga

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Samtidigt som terroristorganisationerna fortsätter att begå krigsbrott både mot Israels och Gazas befolkning, förmår inte det internationella samfundet att ens nämna deras namn: Hamas och palestinska Islamiska Jihad, skriver Efrat Hochstetler.
Foto: TT
Samtidigt som terroristorganisationerna fortsätter att begå krigsbrott både mot Israels och Gazas befolkning, förmår inte det internationella samfundet att ens nämna deras namn: Hamas och palestinska Islamiska Jihad, skriver Efrat Hochstetler.

DEBATT

DEBATT. I stället för att njuta av den svenska våren denna gångna helg, föreställ dig att du vaknar upp mitt i natten till ljudet av tjutande sirener – din varning att inom 15 sekunder kan ditt hus förstöras och ditt liv vara över. Din kropp går på autopilot och springer till skyddsrummet på andra sidan gatan.

Du hinner knappt innanför dörren när du känner den kraftiga explosionen då raketen slår ner endast ett stenkast ifrån dig. Din kropp skakar okontrollerbart inför insikten att hade du inte gett dig av för några sekunder sedan, skulle du nu vara död.

Föreställ dig nu miljoner helt vanliga medborgare som delar denna erfarenhet. Då sirener tjuter och raketer exploderar utan slut i sikte griper mammor tag i sina gråtande barn på lekplatsen, pappor skyddar sina nyfödda med sin kropp längs vägkanten och farföräldrar kämpar sig ner för trapporna till säkerhet i skyddsrummen.

Hem och förskolor förstörs, krossat glas och splitter flyger i alla riktningar och fyrbarnspappan Moshe Agadi och fabriksanställde Ziyad Alhamamdah dör enbart för att de var israeler.

Under de senaste två dagarna har terroristorganisationerna Hamas och palestinska Islamiska Jihad (PIJ), som hänsynslöst styr Gazaremsan, skjutit över 650 raketer mot israeliska samhällen. Med målet att döda israeliska civila avfyrar terroristorganisationerna sina vapen från tätbefolkade områden för att använda gazaborna som mänskliga sköldar.

På detta vis säkerställer de att varje raket som avfyras är ett dubbelt krigsbrott. Israel har inte haft någon som helst närvaro på Gazaremsan sedan 2005 och sedan den blodiga kuppen 2007 har terroristorganisationen Hamas med järngrepp styrt Gazas befolkning. Gazas civila hålls fången under Hamas och PIJ:s förtryck och förtjänar att leva utan en terroristdiktatur.

Samtidigt som terroristorganisationerna fortsätter att begå krigsbrott både mot Israels och Gazas befolkning, förmår inte det internationella samfundet att ens nämna deras namn: Hamas och palestinska Islamiska Jihad. Samma moraliska kompass måste appliceras till alla våldsamma diktatorer. Det finns ingen rättvisa i att ursäkta Hamas och PIJ:s brutalitet och förtryck av Gazas folk eller deras oupphörliga terrorhandlingar.

För att komma närmare en fredlig lösning har länder som Sverige en moralisk skyldighet kalla Hamas och PIJ vad de faktiskt är – terroristorganisationer. Även om vi uppskattar det svenska utrikesdepartementets fördömande av våld är det i rättens och sanningens namn av yttersta vikt att peka ut de skyldiga.

Israel kommer fortsätta att skydda sina medborgares säkerhet, precis som alla andra demokratiska länder skulle göra, från raketattacker. Iron Dome-systemet har skjutit ner dussintals raketer på väg mot tätbefolkade områden i Israel och därmed räddat många liv. Israel besvarar de palestinska attackerna genom att slå ut terroristernas infrastruktur – baser, tunnlar och raketramper – samtidigt som man gör sitt yttersta för att undvika civila offer.

Då du gick upp ur sängen i morse och förberedde dig för att gå till jobbet trängdes hundratusentals israeliska ungdomar i skyddsrummen utan att veta när de kunde lämna dem. Terrorn förvägrar både barn i Israel och Gaza från att gå till skolan, hålla på med idrott och att kunna leva helt vanliga liv. Skulle du tillåta att terrorister dikterade ditt liv?


Efrat Hochstetler, vice beskickningschef, Israels ambassad i Stockholm


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE