Polisen i Sverige klarar inte av sitt uppdrag

SD: Regeringen måste agera – inrätta en ny kontrollfunktion

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-01-13

Trots ökade resurser förmår inte Polismyndigheten att klara sitt uppdrag. SD vill därför inrätta en oberoende funktion som ska identifiera och analysera uppenbara problem inom polisen och skyndsamt redovisas dem till högsta politisk nivå. Läget är akut, skriver Richard Jomshof och Katja Nyberg.

DEBATT. Polismyndigheten i Sverige behöver genomgå ett paradigmskifte. Oavsett hur mycket resurser, ny utrustning eller förändrad lagstiftning som tillförs kommer inte de grundläggande problemen att lösas utan en total och genomgripande förändring på individnivå.

Sverigedemokraterna vill med detta som utgångspunkt inrätta en oberoende funktion vars primära uppgift är att identifiera och analysera uppenbara problem inom polisen. Den information som hämtas in ska skyndsamt redovisas till politisk nivå.

Skapandet av en sådan väktarfunktion kommer skicka en tydlig signal både externt och internt till Polismyndigheten.

Läget är akut inom polisen och utvecklingen måste vändas omedelbart. Passkaos, upploppshaveri, dåliga utredningsresultat, en eskalerande gängkriminalitet och vänskapskorruption, verkligheten talar sitt tydliga språk.

Trots ökade resurser förmår inte Polismyndigheten att klara sitt uppdrag vid skarpt läge.

De problem vi ser och har sett inom svensk polis, går betydligt djupare och är mer vidsträckta än att bara handla om resurser, behov av ny lagstiftning eller utrustning.

Vad det i slutändan handlar om är attityder, förhållningsätt och förmågan att prioritera.

För att polisen effektivt ska kunna bekämpa brottslighet och vara en attraktiv arbetsplats behöver vi ställa högre krav på polisledningen. Polischefer som inte minskar brottsligheten och inte har nöjda medarbetare behöver bytas ut.

Svensk polis och dess ledning ska värderas utifrån resultat, inte utifrån förmågan att bygga en vacker fasad.

Polismyndighetens metodik med bäring på att redovisa utfall av verksamheten, med skönmålningar och undanhållande av uppgifter, har försvårat den politiska styrningen.

Den dåvarande socialdemokratiska regeringen har inte heller ställt nödvändiga krav på polisledningen. För att fatta kloka politiska beslut krävs beslutsunderlag där obekväma fakta inte undanhålls.

Det är tydligt att situationen inom polisen, där en stark betoning på varumärkestänkande och kommunikativa strategier i syfte att hindra insyn och skönmåla verksamheten, allvarligt har skadat polisens operativa förmåga.

Detta har visats bland annat vid mediala granskningar och vetenskapliga rapporter men också via nödrop inifrån organisationen, vilket är en naturlig följd av att missförhållanden döljs för att skydda bilden av en välfungerande polisorganisation.

Detta är naturligtvis en oacceptabel ordning.

Sverigedemokraterna vill, för att skyndsamt bryta denna negativa spiral, inrätta en funktion som får mandat att identifiera och beskriva problemområden, strukturella hinder och förändringsbehov samt se till att sådana förhållanden redovisas upp till den högsta politiska nivån.

Skapandet av en sådan funktion kommer skicka en tydlig signal både externt och internt till Polismyndigheten.

En sådan funktion skulle också uppmuntra chefer och medarbetare att i högre grad identifiera utmaningar, hitta lösningar och öppna upp för möjligheter att förändra kulturen inom svensk polis, i stället för att fokus hamnar på att skyla över problem.

Ett ytterligare steg i rätt riktning vore att regeringen omedelbart tar beslut om att genomföra den oberoende granskningen av Polismyndigheten, som riksdagen beslutat om, gällande korankravallerna.

Sverige behöver en polisledning som genomsyras av hög integritet, som är förutseende och som reagerar innan, inte efter, att problemytor blir avslöjade inför öppen ridå.

Läget är akut och utvecklingen måste vändas omedelbart.


Richard Jomshof, ordförande i Justitieutskottet (SD)
Katja Nyberg, talesperson för polisfrågor (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.