S och C bluffar om marknadshyrorna

Vänsterpartiet: Sanningen är att förslaget skulle få enorm påverkan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-06-11

S och C vill nu ge bilden av att förslaget om marknadshyror inte är någon stor sak. Men om det vore sant kan man fråga sig varför förslaget är så viktigt för dem. Sanningen är att förslaget skulle få enorm påverkan och innebära höjda hyror för många, många svenskar, skriver Nooshi Dadgostar och Momodou Malcolm Jallow.

DEBATT. Marknadshyror innebär höjda hyror och skulle innebära ett stort systemskifte på svensk bostadsmarknad. För Sveriges hyresgäster vore det en katastrof.

Socialdemokraterna och Centerpartiet vill nu ge bilden av att förslaget som presenterats inte är någon stor sak. Gång på gång påstår de att väldigt få skulle påverkas. Men om det vore sant kan man fråga sig varför förslaget är så viktigt för dem.

Sanningen är att förslaget skulle få enorm påverkan och innebära höjda hyror för många, många svenskar.

Regeringen hänvisar till att de vill ha fri hyressättning – en omskrivning för marknadshyra – endast i nyproduktion. Men nyproduktion är inte någon marginell del av bostadsmarknaden.

Ta Stockholm som exempel. Enligt planerna där kommer år 2030 var femte stockholmare att bo i det som räknas som nyproduktion. Planerna omfattar alla upplåtelseformer så hur många av dessa som bor i hyresrätt återstår att se, men klart är att nyproduktion inte är någon marginell sak. Ändrade regler för nyproduktion får på några års sikt enorm påverkan för hur och var människor kan leva sina liv.

Och riskerna gäller långt ifrån bara Stockholm – i dag har nio av tio kommuner bostadsbrist.

Självklart sätter sådana stora förändringar även press på de befintliga hyresrätterna. Man kan inte göra ett systemskifte på en stor och växande del av bostadsmarknaden och tro att det inte ska påverka övriga hyresgäster.

Utredaren själv konstaterade att ingen frivilligt kommer lämna en hyreslägenhet som har förhandlad hyra för en med marknadshyra. Det innebär att när delen med marknadshyra år för år växer och blir en allt större del av hela beståndet, kommer bostadsbristen bara att förvärras för alla som inte har råd med marknadshyran.

Köerna blir ännu längre och pressen upp på hyrorna ännu högre i det krympande beståndet med förhandlade hyror. Tillslut brister det och staten får ta över och ordna ”fattigbostäder” åt vanliga löntagare. Det är så det ser ut i länder med marknadshyra.

Finland införde marknadshyror i nyproduktion 1991 och bara fyra år senare omfattades även befintliga hyresrätter. Hyrorna i det privata hyresbeståndet steg med 26 procent på bara några år – i Helsingfors hela 42 procent.

Man behöver inte ha ont om pengar för att en sådan dramatisk hyreshöjning ska innebära stora problem för ens privatekonomi.

Centerpartiets bostadspolitiska talesperson har själv erkänt: ”Det är en pågående process att liberalisera och förändra hyressättningssystemet. Jag tror det är bra att börja med nyproduktion och införa en modell som går att succesivt implementera på det befintliga beståndet.”

Centerpartiet vet alltså vad de gör och förstår hur man genomför ett systemskifte i politiken. De börjar med något de kan hävda bara gäller en liten del, men det sätter igång en process där till slut alla omfattas.

Därför är frågan så viktig för Sveriges alla hyresgäster. Bostaden är inte vilken vara som helst.

Om kaffet du brukar köpa blir för dyrt kan du enkelt byta till annat märke. Om däremot hemmet du bor i blir för dyrt blir tillvaron väldigt mycket svårare.

Så länge det är bostadsbrist kan fastighetsbolaget enkelt höja hyrorna, de får ändå tag i hyresgäster. Därför har vi i Sverige en rätt till kollektiv förhandling av hyrorna, så att du som hyresgäst inte står ensam gentemot ett stort fastighetsbolag. Den här svenska modellen planerar nu januaripartierna att slå sönder.

Vänsterpartiet står fast vi det vi har sagt sedan regeringen tillträdde. Om de ska införa marknadshyror så har statsministern inte längre någon majoritet i riksdagen.

Frågan nu är om marknadshyrorna är så viktiga för regeringen och Centerpartiet att de är beredda att kasta ut Sverige i regeringskris. Vårt mål är att i stället lösa situationen och rädda hyresgästerna från marknadshyror.


Nooshi Dadgostar, partiledare (V)
Momodou Malcolm Jallow, bostadspolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.