Hemma får inte vara ett fängelse för kvinnor

Annie Lööf: Så trycker vi tillbaka männens våld

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-12-29

Vi måste bryta våldet och ge fler utsatta kvinnor en väg till frihet. Straffa den som slår och hotar. Se till att förtrycket och kontrollen inte kan fortsätta i evighetslånga, upprepade rättsprocesser. Här är våra nya förslag, skriver Annie Lööf.

DEBATT. Julledigheten ska vara en fridfull tid, men för alldeles för många fylls hemmen i stället av fler slag, tårar och skrik.

Isolering och hemmaarbete under en lång tid har förvandlat allt för många kvinnors och barns liv till ett levande helvete. Det egna hemmet, platsen som ska vara ens trygghet, förvandlats i stället till ett fängelse. Där i värsta fall alla inte kommer ut levande. Detta måste vi förändra.

I Sverige mördar en man den kvinna han lever med. Var tredje vecka. Närmare 9 000 kvinnor har polisanmält våld i en nära relation, bara i år.

Det är över 180 misshandlade kvinnor. Varje vecka. En kartläggning som DN gjort visar att våldet i nära relationer har ökat i var tredje kommun under pandemin. Mörkertalet är oändligt mycket större. Kvinnojourer över hela landet beskriver att de märkte en kraftig uppgång i antalet kontakter i början av krisen.

Men hur man nu har allt svårare att nå fram till våldsutsatta. När de kontaktvägar man har i normala fall, utanför hemmets väggar, har skurits av.

Vi måste bryta våldet och ge fler utsatta kvinnor en väg till frihet. Straffa den som slår och hotar. Se till att förtrycket och kontrollen inte kan fortsätta i evighetslånga, upprepade rättsprocesser.

I mitt jultal presenterade jag nya kraftfulla förslag för att trycka tillbaka mäns våld mot kvinnor och se till att samhället ger det stöd och skydd som krävs.

Centerpartiets nya förslag för att trycka tillbaka mäns våld mot kvinnor:

En stabil finansiering av kvinnojourer i hela landet

Alla som utsätts för våld i nära relationer måste fångas upp och få stöd. Det är dags att komma bort från tillfälliga satsningar och istället få till en långsiktig finansiering av landets ideella kvinnojourer.

Ett förstärkt uppdrag och långsiktig finansiering av Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK)

Det får aldrig vara upptaget när en våldsutsatt kvinna tar modet och ringa en stödtelefon. Kvinnofridslinjen, NCK:s nationella stödtelefon, är ett ovärderligt stöd. NCK:s arbete är också väldigt viktigt för att ge yrken som till exempel polis, jurister, socialsekreterare och läkare ökad kunskap i att möta våldsutsatta kvinnor. Centrumet behöver nu en permanent grundfinansiering för att kunna fortsätta sprida kunskap och utveckla metoder för att ta hand om utsatta kvinnor.

Obligatoriskt medlingsförfarande när det handlar om hantering av barn

Barn ska inte få användas som en bricka i ett spel. Vi måste undvika långdragna vårdnadstvister i frågor om vårdnad, boende och umgänge med barn. Därför behövs ett obligatoriskt medlingsförfarande innan en person får väcka talan i sådana mål. Det bästa är om samhället kan hitta alternativ till slitsamma domstolsprocesser.

Den som på nytt tar fall om vårdnad, boende eller umgänge till domstolen och förlorar ska betala alla rättegångskostnader

Långdragna vårdnadstvister förlorar barnen och den utsatta på. För att minska kvinnors ekonomiska risker och undvika onödiga rättsprocesser vill vi att den part som tar redan avgjorda fall till domstol på nytt ska betala båda parternas rättegångskostnader.

Regelverket för bodelning måste bli skarpare

Det ska inte gå att försena processen medvetet. Bodelningar måste bli snabbare och mer effektiva, så att vi tar bort hinder för en kvinna att lämna. Den som försvårar en process bör också få bära en större del av kostnaderna.

Vid kontaktförbud ska elektronisk fotboja användas och vara obligatoriskt för allvarligare brott i nära relation

I dag måste ett kontaktförbud överträdas för att den dömde ska behöva bära fotboja. Det är inte rimligt. Om en gärningsman döms för ett allvarligt brott såsom grov kvinnofridskränkning vill vi att ett automatiskt kontaktförbud ska gälla. Utsatta ska skyddas redan från dag ett med den teknik som finns.

Det finns inget farligare ögonblick i en kvinnas liv än ögonblicket då hon bestämmer sig för att lämna en våldsam relation. Det måste vi förändra. Det kommer alltid vara svårt, men jag vill att varje utsatt kvinna ska veta att de får det stöd och skydd som krävs. När vi känner oss som svagast, måste samhället vara som starkast.


Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.