Din oförmåga att fatta beslut är problemet

Slutreplik från Lärarförbundet om distansundervisning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-01-25

När skolborgarrådet i Stockholm lägger besluten om distans- respektive närundervisning i knät på sina rektorer befriar hon fiffigt sig själv från ansvar. Slutreplik från Johanna Jaara Åstrand.

SLUTREPLIK. Skolborgarrådet i Stockholms stad, Isabel Smedberg-Palmqvist (L), har fått för sig att kritiken om att kommuner inte måste följa det regionala smittskyddets rekommendationer är en kritik av henne och Stockholms stad.

Så är det inte. Kritiken berör ett systemfel som regeringen får anses vara ytterst ansvarig för. De båda kommuner i Gävleborgs län som gått på tvärs mot det regionala smittskyddets rekommendationer gör också rätt i att känna sig träffade.

Min kritik mot Stockholms stad rör något annat, nämligen stadens sätt att trycka ner beslut om distans- respektive närundervisning i knät på sina rektorer.

Skolborgarrådet skriver att jag inte ska underskatta rektorernas förmåga att fatta beslut. Det gör jag inte.

Det är skolborgarrådets oförmåga att fatta beslut och ta ansvar som jag kritiserar.

Självklart kan rektorer konsten att fatta beslut, men den som fattar ett beslut är också den som främst kan ställas till svars för det. Det ansvaret ska en rektor inte behöva bära när det kommer till något så allvarligt som att hålla skolan öppen eller stängd under en pandemi.

När Smedberg-Palmqvist lägger besluten hos rektorerna befriar hon fiffigt sig själv från ansvar.

Skolborgarrådet skriver att besluten tas i samråd med utbildningsförvaltningen. Det borde förstås vara tvärtom – att besluten fattas av stadens ansvariga politiker i samråd med varje rektor. Och utbildningsförvaltningen har en viktig roll i att säkra samrådet med det regionala smittskyddet. Det är både enklare och bättre än att varje rektor ska behöva upprätthålla den kontakten.

Övergång till distansundervisning i skolorna är en ledsam situation för alla, men om smittspridningsläget kräver det så måste beslut fattas som skyddar anställda och elever. Beslut kring smittskydd kan få allvarliga följder och fordrar ett tydligt ansvarsutkrävande.

Personal, föräldrar, anhöriga och allmänhet borde kunna lita på att skolborgarrådet och den berörda kommunala nämnden inte svär sig fria och pekar på enskilda rektorer om allvarliga konsekvenser uppstår.


Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Lärarförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.