Stoppa S slöseri – Malmö är vanskött

Debattören: Barn föds in i utanförskap – och alla kan inte bli Zlatan

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Malmö är Sveriges bästa stad men samtidigt har 25 år av Socialdemokratiskt maktinnehav lett till att Malmö är en av Sveriges sämst skötta kommuner, skriver Torbjörn Tegnhammar (M).
Foto: TT
Malmö är Sveriges bästa stad men samtidigt har 25 år av Socialdemokratiskt maktinnehav lett till att Malmö är en av Sveriges sämst skötta kommuner, skriver Torbjörn Tegnhammar (M).

DEBATT. När lågkonjunkturen närmar sig och kommunernas ekonomi försvagas är det hög tid att stoppa det socialdemokratiska slöseriet i Malmö. När otryggheten och utanförskapet breder ut sig samtidigt som den kommunala välfärden fungerar allt sämre frågar sig många vad de egentligen får för sina skattepengar.

Det är oanständigt hur Malmöbornas pengar ständigt spenderas på saker långt bort från det kommunala kärnuppdraget. Samtidigt lämnar var fjärde niondeklassare grundskolan utan behörighet till gymnasiet, Malmös hemtjänst rankas som en av landets absolut sämsta och staden lider av Sveriges kanske djupaste utanförskap med en miljard i kostnad för försörjningsstöd och tiotusentals Malmöbor som inte har ett arbete att gå till.

Malmö är Sveriges bästa stad men samtidigt har 25 år av Socialdemokratiskt maktinnehav lett till att Malmö är en av Sveriges sämst skötta kommuner.

Malmö stad är kommunen som är bra på allt som är roligt, men sämst på det mesta som är viktigt. Kommunen kan arrangera fantastiska evenemang som Malmöfestivalen med stora artister som underhåller besökare från hela Skåne. Samtidigt har Malmö inte råd att ge de äldre en värdig omsorg.

Så sent som på det förra mötet i kommunstyrelsen drev Socialdemokraterna igenom att Malmö stad ska lägga fem miljoner kronor på ”världens bästa jullov” med gratis TV-spelande på Stortorget.

Det är tveklöst en rolig aktivitet, men det vore viktigare göra något åt att det finns grundskolor i Malmö där fler än hälften av eleverna går ut nian utan behörighet att börja på gymnasiet.

Det är roligt att Malmö har Sveriges bästa fotbollslag, på både dam- och herrsidan. Spelarna är förebilder för barn och unga i hela Malmö.

Den som föds in i utanförskap kan alltid drömma om att bli nästa generations Zlatan, men det vore viktigare om barnet hade fått se sina föräldrar gå till jobbet på morgonen och få drömma om att precis som mamma eller pappa bli entreprenör, sjuksköterska eller polis.

Ska Malmö bli en stad som står på egna ben, måste det utbredda utanförskapet brytas. Tusentals människor som lever i utanförskap i Malmö har svikits av de styrande Socialdemokrater.

Hälften av de 9 300 hushållen i Malmö som i dag tvingas leva på försörjningsstöd har gjort det under en mycket lång tid. Många av dem har aldrig mötts av ett riktigt erbjudande om Malmö stad om hjälp att stå på egna ben.

Många har inte lärt sig svenska eller fått hjälp med aktiviteter, som exempelvis yrkesutbildning till bristyrken, för att kunna ta sig in på arbetsmarknaden. I stället har många passiviserats och brutits ned med ändlösa och kravlösa utbetalningar av Malmöbornas pengar, i form av socialbidrag.

Den socialdemokratiska bidragslinjen har splittrat Malmö och släckt många människors framtidshopp. Politik handlar om att göra nödvändiga prioriteringar, och Malmös socialdemokrater har i 25 år prioriterat det som är roligt framför det som är viktigt.

Malmö behöver en ny politik. Moderaternas slutsats ett år efter att Liberalerna gjorde intåg i det socialdemokratiska styret är att det inte hjälper med lite borgerlig politik på marginalen. Redan nu går det att konstatera att Liberalerna inte kommer kunna göra någon avgörande skillnad i sitt nuvarande samarbete.

Malmö behöver ett nytt styre som på allvar kan prioritera så att skolan får mer resurser för att klara uppgiften att hjälpa våra barn att lyckas, oavsett var i Malmö de bor. Äldreomsorgen är lika underfinansierad och den kommunala hemtjänsten behöver konkurrens. Den som är sämst på något ska inte ha monopol.

Framförallt måste människor som lever i utanförskap ges möjlighet att ta sig ut på arbetsmarknaden så de får uppleva att stå på egna ben. Det är dags att ge Malmöborna valuta för sina skattepengar. Tuffa prioriteringar kommer att behöva göras för att stärka det som är viktigt.

En bra start i livet för alla barn, trygghet för alla Malmöbor och en värdig hjälp till de som behöver det i livets svårare skeden måste vara i politikens fokus. Det är dags att sätta stopp för det socialdemokratiska slöseriet, så Malmö får råd att satsa på det som är riktigt viktigt.


Torbjörn Tegnhammar, Oppositionsråd i Malmö (M)

Vill du också debattera Malmöfrågor? Mejla debatt@aftonbladet.se


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE