Skydda våra barn – ge aldrig mördare vårdnad

Liberalerna: Vi kan inte blunda när våldet sker i hemmet

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Samhället kompromissar alltför ofta när det kommer till att skydda barn från våldsutövare. I stället för att skydda barnet från en dömd mördare och våldsverkare, låter man pappans rätt till vårdnad och umgänge med barnet väga tyngre, skriver Juno Blom (L).
Foto: GETTY
Samhället kompromissar alltför ofta när det kommer till att skydda barn från våldsutövare. I stället för att skydda barnet från en dömd mördare och våldsverkare, låter man pappans rätt till vårdnad och umgänge med barnet väga tyngre, skriver Juno Blom (L).

DEBATT

DEBATT. Hundratals barn har under 2000-talet upplevt att deras pappa mördat mamma. I många fall har pappan fått behålla vårdnaden. Liberalerna kräver att det upphör här och nu.

När en bomb exploderar utanför ett hyreshus eller när det skjuts på öppen gata fångas hela samhällets uppmärksamhet. När en man bryter fruns revben, utsätter barn att bevittna misshandeln eller tvingar dottern att gifta sig då blundar vi. Det sker i det fördolda, i hemmet, inom familjen.

Samhället kompromissar alltför ofta när det kommer till att skydda barn från våldsutövare. I stället för att skydda barnet från en dömd mördare och våldsverkare, låter man pappans rätt till vårdnad och umgänge med barnet väga tyngre.

Jag har mött barn som uttrycker: ”Det var farligt för mamma att bo med pappa men ni tvingade mig att bo ensam med honom”. Denna oro lever mammor med och gör att de är rädda för att lämna då de inte kan vara där och skydda sina barn. Detta är oacceptabelt. Barn ska inte tvingas växa upp med en pappa som utövar våld. 

År 2018 mördades 22 kvinnor av sin partner. En stor ökning jämfört med 2017 då det konstateras 10 sådana fall. Under 2019 anmäldes 22 000 fall av misshandelsbrott mot kvinnor. En tredjedel skedde i en nära relation.

Liberalerna kräver en rad insatser för att skydda såväl kvinnorna som barnen.

  1. Stärk reglerna om kontaktförbud. Det är orimligt att offret ska behöva vänta på att gärningsmannen bryter mot ett kontaktförbud innan åklagare ska fatta beslut om elektronisk fotboja. Är hotbilden allvarlig ska elektronisk fotboja beslutas direkt.

  2. Kontaktförbud ger offret en fredad zon. Den zonen är i dag alldeles för liten. Vi vill att området för kontaktförbudet ska ökas och kunna gälla en hel kommun. 

  3. Minimistraffet för grov kvinnofridskränkning ska höjas till ett års fängelse. Då likställs kvinnofridskränkning med grov misshandel, rån och grov utpressning. Den som vägrar delta i behandlingsprogram under fängelsetiden ska inte kunna få villkorlig frigivning i förtid.

  4. För att barns rättigheter ska tillgodoses i vårdnadsmålen behöver barn ha rätt till eget ombud som tillvaratar barnets rättigheter under processen. Umgängesrätten bör begränsas vid utredning av våld mot barn eller deras mamma. 

  5. Den förälder som döms för mord på den andra föräldern ska alltid fråntas vårdnaden om barnen

  6. Kartlägg situationen för de kvinnor och barn som lever gömda och alltför ofta glömda av samhället.

När det gäller att följa upp kvinnor som mördas under 2000-talet av en partner och hur deras barn drabbats är det Aftonbladets reportrar Kerstin Weigl och Karolina Edblom som tagit ansvar och genomfört viktig journalistik.

De har kartlagt hur 299 kvinnor mördats i Sverige sedan år 2000 och skildrat allt våld och alla myndighetskontakter innan våldet övergick till mord. Det är en nationell skandal att inte våldet stoppas innan det går så långt.

Det är vår skyldighet att lyssna in vad barnen berättar för oss i Aftonbladets kartläggning. En pojke vars mamma mördats ber Gud om en trappa så att han kan få komma upp till mamma. En annan flicka tvingas till umgänge med sin pappa som mördat mamma trots att hon inte vill och tycker det är obehagligt att tvingas möta pappan.

Vår skyldighet är att lyssna till barnen. Därefter måste vi agera. Vi kan inte agera kraftfullt när barn får uppleva våld på våra gator men blunda när det sker i hemmet som ska vara allra mest kärleksfull och trygg.


Juno Blom, partisekreterare för Liberalerna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE