Vi bygger landet – och behöver vår semester

Debattören: Medan familj och vänner åker till stranden lever byggnadsarbetare farligt på jobbet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-07-11

Vi behöver vilan för att orka resten av året. Det insåg de på 30-talet och det gäller idag också, skriver debattören.

DEBATT. Nu tar miljontals svenskar ledigt, men i en färsk undersökning bland Byggnads 4 500 förtroendevalda svarar nästan var tredje person att anställda på deras arbetsplatser väljer bort sommarsemester på grund av högt produktionstryck.

Så medan familj och vänner tar på shorts och sandaler och åker till stranden, drar många av våra medlemmar på sig hjälmen och varseljackan och bygger vidare tills höststormarna drar in över landet igen.

Rätten till semester är förhållandevis ny och något som vi i fackföreningsrörelsen kämpat hårt för. Sveriges riksdag beslutade 1937 att införa semester för alla, innan dess var rätten till ledighet med familj och vänner på sommaren endast förunnat samhällets högre klasser.

Nu ser det ut som att det kan bli så igen. De med trygga anställningar vågar stå upp för sin rätt till sommarledighet, andra går motvilligt med på att ta semester årets andra månader, kanske utan familjen.

Argumentet som gjorde att vi tillslut fick en semesterlagstiftning var att vi arbetare behövde återhämta oss för att klara det hårda tempot. Det argumentet har knappast förändrats.

Vi behöver vilan för att orka resten av året. Det insåg de på 30-talet och det gäller idag också.

Inom facket har vi hela tiden insett värdet av att vara ledig under sommarmånaderna, men vi har hittills inte sett oss tvungna att reglera detta inom våra kollektivavtal. Men kanske är det dags nu?

Inom sjukvården kompenseras sjuksköterskor som flyttar på semesterveckor från sommaren med 8 000-15 000 kronor per vecka, ibland mer. Detta är något vi nu vill se närmare på och utreda.

Tyvärr visar nämligen undersökningen också att byggnadsarbetare som väljer bort sommarsemester lever farligare än de som är lediga.

På frågan ”Kommer skyddsombud att finnas på plats i ordinarie utsträckning i sommar när produktion pågår?” svarar hälften av våra förtroendevalda ”nej” och ytterligare 36 procent svarar ”vet ej”. Endast 14 procent svarar att det kommer att finnas ombud som kontrollerar säkerhet och arbetsmiljö på plats i ordinarie utsträckning under sommarmånaderna. Det är ett företag av sju.

Detta är allvarligt. På ett bygge finns det kranar som lyfter tusentals ton varje dag. Det finns sågklingor som går genom sten. Motorkapare som skär sig igenom betong. Det svävar betong, formar och armering över byggnadsarbetarna från den första minuten på arbetet.

Riskanalyser kring upplägget inför varje dags arbete är avgörande för alla på byggarbetsplatsen.

På sommaren finns det dessutom många sommarjobbare på plats som kan vara ovana vid arbetet och säkerhetsrutinerna. Då blir skyddsombudens arbete med riskbedömningar ännu viktigare.

Byggnadsarbetare behöver sin sommarsemester och de som jobbar måste kunna göra det utan att riskera liv och hälsa. Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar för arbetsmiljön och säkerheten årets alla månader.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.