Berätta vilka friskolor som ni ska ta bort, S

Slutreplik från Friskolornas riksförbund och Almega om svenska skolsystemet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-01-31

Det är dags att Socialdemokraterna konkretiserar sina planer. Hur kommer utbudet av skolor se ut om S får bestämma? Vilka friskolor är inte längre välkomna? Slutreplik från Friskolornas riksförbund och Almega.

SLUTREPLIK. I en replik på vår debattartikel skriver Gunilla Svantorp (S) att det går att kombinera bibehållen valfrihet i skolan med ett vinstförbud.

Med ett drygt halvår kvar till valet är det dock dags för Socialdemokraterna att förklara hur. Föräldrar till de 400 000 barn som valt fristående skolor förtjänar mer än politisk retorik. Hur ser valfriheten i skolan ut om S får igenom sin linje?

Socialdemokraterna framhäver gärna att andra länder, utan vinster i välfärden, har valfrihet i skolan. Vad de inte berättar är att denna valfrihet är förbehållen de rika.

De som har råd med höga terminsavgifter kan välja den skola de vill – de andra får gilla läget.

I Sverige kan alla välja den skola de vill, oavsett plånbokens storlek eller var man bor. Detta värderas högt av både föräldrar och elever.

Nu går S till val på att kraftigt begränsa denna möjlighet och låtsas som om valfriheten inte skulle påverkas.

Svantorp lyfter även att betygsättningen i svenska skolor inte är likvärdig. Det stämmer, vilket också Skolverket slår fast i rapporten ”Likvärdiga betyg och meritvärden”.

Men Skolverkets kritik handlar om betygssystemet i sig – ingenstans pekas friskolorna ut som problemet.

Men att förändra systemet är betydligt svårare än att skuldbelägga friskolor. Att lärare i friskolor systematiskt begår tjänstefel och delar ut oförtjänt höga betyg är en märklig anklagelse.

Svantorp skriver vidare att dagens kösystem är orättvist, utan att gå närmare in på hur. Menar hon att fler familjer borde nyttja rätten att välja skola, är vi helt överens.

Det fria skolvalet är ett av få verktyg vi har för att mildra effekterna av boendesegregationen. I stället för att begränsa valfriheten borde vi utveckla den och införa ett allmänt skolval – där alla väljer.

Det är dags att Socialdemokraterna konkretiserar sina planer. Hur kommer utbudet av skolor se ut om S får bestämma? Vilka friskolor är inte längre välkomna?

De hundratusentals elever och föräldrar som valt och uppskattar sina friskolor förtjänar tydliga besked.


Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund
Stefan Koskinen, förbundsdirektör Almega tjänsteföretagen
Andreas Åström, näringspolitisk chef Almega


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.