Vi är redo – bygg ett fängelse här hos oss

Åmåls politiker: Sverige behöver fler anstalter, vi kortar etableringen med två år

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-01-09

Det råder stor brist på fängelseplatser i Sverige. Åmål vill och kan vara med och bidra till en lösning. Vi kan erbjuda en väg att korta etableringstiden för ett nytt fängelse med ett par år, skriver lokalpolitiker från S, M, MP, V, KD, C, SD och L.

DEBATT. Både Sveriges nya regering och oppositionen vill stärka polisen, förlänga strafftider och utöka kapaciteten i Kriminalvården. Tidsperspektiven är dock långa när nödvändiga nya fängelseplatser ska tillföras.

Men så behöver det inte vara. Vi kan erbjuda en väg att korta etableringstiden för ett nytt fängelse med ett par år. När staten vill står vi redo med ett väl förberett alternativ.

Det råder stor brist på fängelseplatser i Sverige. Kriminalvården planerar att utöka antalet ordinarie platser med 3 400 under en tioårsperiod.

Samtidigt pågår en politisk debatt på nationell nivå om extra resurser för att utöka antalet platser ytterligare, dels för att täcka dagens behov, dels kommande behov som förväntas växa bland annat i takt med nya straffpåföljder.

Åmåls kommun har i två års tid arbetat intensivt för att kunna erbjuda Kriminalvården en snabb och säker väg att etablera en ny Kriminalvårdsanstalt, säkerhetsklass 2.

Åmål vill och kan vara med och bidra till en lösning på ett stort samhällsproblem. Vi har på eget initiativ gjort alla förberedelser som krävs för att i brett politiskt samförstånd kunna skriva till Kriminalvården och föreslå Åmål som etableringsort för en ny kriminalvårdsanstalt.

Anledningarna till platsbristen är många och samverkande. Brottslighetens allvarliga karaktär är en faktor. Det mesta tyder på att fler kommer att dömas till fängelse och med längre straffpåföljder.

Kriminalvården gör precis vad myndigheten ska göra, planerar utifrån gällande politiska styrning.

Men om platsbristen ska kunna hanteras tror vi att ytterligare politiska beslut kommer behöva fattas för att hjälpa Kriminalvården att lösa kapacitetsbristen.

Då står Åmåls kommun redo med ett väl förberett och lokalt välförankrat bidrag till lösning.

När vi såg platsbehovets omfattning inledde vi, på eget initiativ, ett arbete för att skapa nödvändiga förutsättningar för att kunna erbjuda staten en snabb och säker väg att öka antalet fängelseplatser genom etablering av en ny anstalt.

Vi har därför gjort de förberedelser som krävs för att kunna erbjuda staten en möjlig väg att korta tiden och minska projektrisken vid etablering av en ny kriminalvårdsanstalt för minst 400 intagna.

Efter mer än ett års förberedelsearbete möter Åmål de krav för en etablering av en kriminalvårdsanstalt som myndigheten har satt upp.

Vi har mark tillgänglig och har lokala och regionala kommunikationer på plats. Vi kan erbjuda Kriminalvården samarbete kring aktiviteter och utbildning. Vi har skapat samverkan med samtliga omgivande kommuner för att säkra tillgång till kvalitativa boenden och stabil och varaktig personalförsörjning.

Avstånden vid pendling är i tid inte längre än i storstäderna, man når samarbetskommunerna på 15–25 minuter. Karlstad når man på knappt en timme och Göteborg på ca 1 timme och 45 minuter.

Vi har gjort detta arbete i brett politiskt samförstånd och vi har säkrat ett brett regionalt stöd och samarbete för en etablering i Åmål.

Men även om det finns regionalpolitiska skäl för en etablering vill vi tydligt lyfta fram kommunens lämplighet och genomförda förberedelsearbete som tungt vägande skäl.

Vi har använt Kriminalvårdens publicerade ”skall-krav” för anstaltsetableringar som en att-göra lista och successivt bockat av. Vi ber inte bara om statens engagemang för vår del av Sverige, utan Åmåls kommun vill erbjuda regeringen, riksdagen och myndigheter vårt engagemang för att lösa ett svårhanterligt samhällsproblem.

Vi arbetar med stor öppenhet och dialog med alla berörda parter för en etablering i Åmål. Att kunna bidra till att lösa ett konstaterat behov är viktigt för oss. Det är vitalt för att Kriminalvården ska kunna utvidga antalet platser snabbt och säkert. Därmed är det viktigt för Sverige.

Ju längre beslut om en kapacitetsökning dröjer, desto allvarligare kommer platsbristen och dess konsekvenser att bli, eftersom nyetableringar av anstalter vanligen tar många år att förbereda.

Åmåls kommun står redo att påbörja ett etableringsarbete av en ny anstalt redan här och nu.


Michael Karlsson, kommunalråd (S)
Michael Karlsson, oppositionsföreträdare (M)
Gruppledare:
Ewa Arvidsson (S)
Ulla Berne (M)
Lotta Robertsson Harén (MP)
Peter Olsson (V)
Christer Törnell (KD)
Lars-Olof Ottosson (C)
Ove Kaye (SD)
Peter Stenberg (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.