Sverige behöver inte ditt kulturkrig, Åkesson

Nyamko Sabuni: SD skulbelägger hela grupper – och har inga lösningar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-02-26

I stället för att utvisa den som begår hedersvåld eller förnedringsrån, så drar Åkesson alla över en kam. Han vill skapa uppmärksamhet kring sin negativa syn på invandrare, snarare än på hur vi ska lösa Sveriges samhällsproblem. Det duger inte, skriver Nyamko Sabuni.

REPLIK. Hur vi hanterar invandringen och integrationen är en ödesfråga. I det läget väljer Jimmie Åkesson att skriva en artikel utan lösningar men med fokus på att han känner sig orättvist angripen.

Det duger inte. Nu krävs mod, fokus och hårt arbete från samtliga partier.

Åkesson är upprörd för att jag kritiserat hans kommentar om totalstopp av invandring och att den utgör en kulturell belastning. En kommentar som ger sken av att människor inte är unika individer, utan en del av ett kollektiv och som därmed ska bära ansvar för andras handlingar.

I stället för att utvisa den som begår hedersvåld eller förnedringsrån, så dras alla över en kam.

Som liberal är den synen för mig främmande. Kommer man till Sverige och begår brott så ska man utvisas. Kommer man till Sverige och vill bidra till vår framtid så ska man välkomnas. Med sin artikel söker Åkesson skapa uppmärksamhet kring sin negativa syn på invandrare, snarare än på hur vi ska lösa Sveriges samhällsproblem.

Det Sverige behöver är inte kulturkrig och skuldbeläggning av grupper, utan kraftfull politik som tar itu med allvarliga brister i landet.

Jag vågar inte prata om vissa följder av invandringen, skriver han vidare. Låt mig berätta vilka som hårdast kämpat mot hedersvåld, radikal islamism och kriminella klaner. Det är ofta sådana som jag, med rötter i Mellanöstern eller Afrika. Vi gjorde det långt innan SD blev ett riksdagsparti och för det har vi attackerats av islamister, kulturrelativister och rasister.

Vi har tagit kampen för att vi tror på idén om ett Sverige där vi behandlas som individer, inte för vårt ursprung. Vi brinner för ett Sverige där varje människas frihet och trygghet räknas. Varken politiker, släkten eller kriminella ska få begränsa din frihet. 

Det debatten borde handla om är att Sverige inte ska ha några utsatta områden till 2030. I dag är det hundratusentals i Sverige som drabbas av skolor som misslyckas, en polis som inte kan fullfölja sitt uppdrag i bostadsområdet, en välfärd som präglas av omhändertagande i stället för eget ansvar.

Det kommer krävas ett långsiktigt förortslyft som närmast kan liknas vid en Marshallplan. Vi ställer ambitiösa reformkrav där skolan, bostadspolitiken, arbetsmarknaden, socialtjänsten och rättsväsendet har nyckelroller.

Vi måste säkerställa goda kunskaper i svenska språket. Att SD så sent som i torsdags röstade emot Liberalernas motion om krav om höjda ambitioner och att all pedagogisk personal ska kunna svenska är talande. Mycket snack och lite verkstad.

Vi måste återupprätta arbetslinjen, så det blir enklare och mer lönsamt att försörja sig själv i stället för att leva på bidrag. Men SD:s oansvariga förslag om att dela ut belånade ”helikopterpengar” undergräver drivkrafterna till arbete och försvagar statsfinanserna.

Sverige behöver en fungerande migrationspolitik som håller över tid. Då duger varken Åkessons linje med totalstopp eller Miljöpartiets kravlösa amnestilinje där vi går tillbaka till 2015.

Sverige måste hitta en mittenlinje med en bred majoritet i riksdagen, långsiktiga och rättssäkra förutsättningar och där vi tar emot människor i den takt vi kan integrera dem. Sverige är ett land som tjänat på vår öppenhet. Vi är ett rikt land. Men vi har tagit emot mer än vad vi klarat och vi har inte gett människor chansen att komma in.

Jag tar alltid kampen mot kulturella eller religiösa yttringar som hotar vår frihet och vår framtid. Men en persons ursprung är aldrig en belastning. Låt oss fokusera på en debatt om invandring som handlar om sakpolitik, värderingar och Sveriges väg framåt.


Nyamko Sabuni, partiledare (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.