Debatt

Mörkade Ekström skolans problem?

Moderaterna: Alla kort om Pisa-fusket måste upp på bordet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Utbildningsministern Anna Ekström har antingen farit med osanning eller inte sett till att hon som ansvarig minister hållits informerad om vad som händer. Kontakterna mellan departementet och Skolverket kring Pisa-resultaten måste klarläggas, skriver Ulf Kristersson och Kristina Axén Olin.
Utbildningsministern Anna Ekström har antingen farit med osanning eller inte sett till att hon som ansvarig minister hållits informerad om vad som händer. Kontakterna mellan departementet och Skolverket kring Pisa-resultaten måste klarläggas, skriver Ulf Kristersson och Kristina Axén Olin.

DEBATT

DEBATT. Det avslöjade fusket med Pisa-resultaten 2018 är en skandal. Sverige har systematiskt undanhållit barn som inte har lärt sig svenska eller riskerat prestera sämre från att delta i proven – samtidigt som utbildningsminister Anna Ekström kallade resultaten av proven för en stor framgång för svensk skola.

Nu visar dokument att insikter om fusket fanns på utbildningsdepartementet redan i december 2019. Moderaterna har nu kallat in Anna Ekström till riksdagen för att förklara vad som har hänt, skriver Ulf Kristersson (M) och Kristina Axén Olin (M).

När Riksrevisionen presenterade sin granskning av Pisa 2018 i förra veckan var kritiken mot Anna Ekström, regeringen och Skolverket svidande. I granskningen framkom att Anna Ekström hade ignorerat larm om problem och felaktigheter i studien.

Även tjänstemän på Regeringskansliet kände till och varnade för att alldeles för många elever hade exkluderats från den svenska Pisa-studien. 

Samtidigt har Skolverket enligt Riksrevisionen brustit i sitt ansvar som expertmyndighet. De har inte tagit larmrapporter och frågor från oss moderater på allvar och inte givit OECD det underlag som krävts för en korrekt granskning av resultatet. Detta bidrog till att fusket kunde gömmas undan.

När resultatet kom i december 2019 påpekade Moderaterna direkt att något stod fel till. Mer än var tionde elev hade exkluderats från att skriva provet och ännu fler som borde ha skrivit det, kom aldrig till skolan den dagen.

Utbildningsminister Anna Ekström har gång på gång avfärdat detta. I stället valde hon att lyfta fram Pisa 2018 som en stor framgång för svensk skola. När undersökningen presenterades kallade Anna Ekström det ”en glädjens dag” och Stefan Löfven sade att det var ”ett fantastiskt resultat”.

Nu vet vi att detta var fel. Riksrevisionens granskning visar att både genomförandet och analysen av det svenska deltagandet präglades av stora brister. Sverige har gjort en alldeles för stor exkludering av elever. Resultatet återspeglar inte verkligheten och gav ett falskt resultat.

Anna Ekström påstod i förra veckan att hon aldrig hört talas om detta tidigare. Samtidigt som hon har ”fullt förtroende” för Skolverkets ledning.

Det håller inte: Någon bär ansvar för detta – och någon måste ta det ansvaret.

Nu visar dessutom en ny granskning från Expressen att det finns PM från utbildningsdepartementet som redan dagen efter Pisa-resultaten 2019 larmade om att andelen elever som undantagits från att skriva provet var alldeles för hög. Detta följdes dessutom upp av en ny rapport i december 2020.

Utbildningsministern Anna Ekström har antingen farit med osanning eller inte sett till att hon som ansvarig minister hållits informerad om vad som händer. Kontakterna mellan departementet och Skolverket måste klarläggas.

Moderaterna har nu tillsammans med övriga utbildningsutskottet kallat utbildningsministern till utskottet för en genomgång och utfrågning.

Alla kort om Pisa måste läggas på bordet. Vi kommer inte acceptera att barn som borde lära sig svenska så de kan klara skolan tas bort ur statistiken för att putsa till svenska skolresultat. Det är ett svek mot de barn som behöver skolans hjälp mest.


Ulf Kristersson, partiledare (M)
Kristina Axén Olin, utbildningspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Krisen i den svenska skolan

LÄS VIDARE

DEBATT Stoppa skönmålningen av den svenska skolan

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i den svenska skolan

Skola & utbildning

Pisa, Programme for international student assessment

Utbildningspolitik

Riksrevisionen

Moderaterna

Ulf Kristersson