EU är på väg att bli en tvångströja för Sverige

Jimmie Åkesson: Dags att utvärdera vårt medlemskap i unionen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-05-02

Sverige behöver sätta svenska intressen främst. Det finns i dag stora anledningar att på riktigt utvärdera vårt medlemskap i EU,  skriver Jimmie Åkesson.

DEBATT. EU:s inflytande över medlemsstaterna växer sakta men säkert. Maktförskjutningen från Sverige till Bryssel pågår ständigt.

Det finns i dag stora anledningar att på riktigt utvärdera vårt medlemskap i unionen.

Även om Sverigedemokraterna i grunden har en skeptisk inställning till EU, har vi på senare år valt att inta en mer konstruktiv hållning till medlemskapet. Vi köper – om än motvilligt – att EU i dess nuvarande form, på kort och medellång sikt, är den europeiska samarbetsform som är realistisk.

Vi anser att EU:s kärnuppdrag borde vara fokuserat på handelssamarbete mellan medlemsländerna. Tyvärr är det naivt att hoppas på några större förändringar i närtid.

På lite längre sikt behöver vi däremot försöka påverka unionen i en riktning som i större grad gynnar Sverige. Illavarslande nog så går utvecklingen åt helt fel håll.

Med allt fler inslag av långtgående symbolpolitik börjar EU-medlemskapet bli farligt lik en tvångströja som vi helt enkelt måste acceptera och förhålla oss till.

Sverige har helt enkelt skänkt bort betydande delar av vår rätt att bestämma över oss själva. Även om vi representeras i unionen av våra egna politiker så är vi alldeles för små i sammanhanget för att åstadkomma någon verklig skillnad.

Det gör att tyska, polska eller franska politiker i praktiken kan bestämma över vilken bil du ska få köpa, hur dyr bensinen ska vara, eller vilka träd du ska få hugga ner på din egen mark.

Detta är ett demokratiskt problem som ingen förutom vi tycks ta på särskilt stort allvar.

Bara det faktum att över 60 procent av alla beslut i svenska kommuner och regioner påverkas av EU-beslut är häpnadsväckande. Andra länders politiker och byråkrater, som vi inte kan välja eller avsätta, har i dag större inflytande över svensk lagstiftning än jag och mina folkvalda kollegor i Sveriges riksdag.

I takt med en sådan utveckling kommer folkviljan som återspeglas av resultatet i riksdagsvalen bli mindre och mindre relevant. Våra allmänna val i Sverige kommer snart att sakna betydelse för Sveriges utveckling. Så kan vi naturligtvis inte ha det.

Exempelvis vill man i EU få makt över migrationspolitiken, vilket på sikt kan innebära att vi helt tappar kontrollen över vilka som har rätt att leva, bo och verka inom Sveriges gränser. Det utgör i sig en helt central och grundläggande del av definitionen av en självständig stat.

Det finns också ett brett stöd hos det svenska folket om en stram migrationspolitik. Trots detta finns i dag en överhängande risk att EU fattar beslut som går i helt motsatt riktigt om vi inte agerar.

Vi behöver utvärdera konsekvenserna av vårt medlemskap i EU och också titta på hur vi kan begränsa den överimplementering av EU-lagstiftning som Sverige hittills ägnat sig åt.

Svenska makthavare behöver hitta vägar framåt att bättre bevaka svenska intressen och vi behöver få undantag från EU:s direktiv för att politiken i Sverige i högre grad ska kunna rimma med folkviljan.

Sverige behöver sätta svenska intressen främst. Vi har omfattande problem inom våra gränser som vi behöver ägna vårt odelade fokus. Vi behöver ändra vårt förhållningssätt till EU och sluta vara så naiva i synen på det europeiska samarbetet.

Andra medlemsländer använder unionen för deras egen vinning och vi behöver göra detsamma. Det är dags att ta betalt för alla de hundratals miljarder vi har skeppat iväg till EU. Det handlar inte längre om vad vi kan göra för EU, utan snarare vad EU kan göra för oss.


Jimmie Åkesson, partiledare (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.