5 krav för en humanare sjukförsäkring

IF Metall: Ingen ska bedömas för frisk för att få sjukpenning, men för sjuk för att arbeta

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-08-08

Ge läkarintygen större tyngd – visa behandlande läkare större respekt. I dag väger behandlande läkares ord för lätt när Försäkringskassan fattar beslut om sjukpenning, skriver debattören.

DEBATT. Sex av tio medlemmar i IF Metall är oroliga att de inte skulle klara sin ekonomi vid en längre tids sjukdom, visar våra medlemsundersökningar. Det är tyvärr inga överraskande siffror.

Alltför ofta möter jag industriarbetare som vittnar om att sjukförsäkringen inte ger den trygghet vi har rätt till. Människor som har varit med och finansierat sjukförsäkringen får ändå inte ersättning när de behöver den.

Det är oacceptabelt. IF Metall kräver en mänskligare sjukförsäkring. Det handlar om anständighet och värdighet.

Vissa steg i rätt riktning har tagits av regeringen. Bland annat har den lagt ett förslag som innebär att Försäkringskassans prövningar mot fiktiva jobb ska upphöra.

Men reformeringen av sjukförsäkringen måste fortsätta i höstens budgetförhandlingar. Vi kan inte ha en sjukförsäkring som gör sjuka människor fattiga. Det är aldrig försvarbart. Men allra minst när pandemin får stora konsekvenser för människors hälsa och försörjning.

IF Metall ställer fem konkreta krav för en mänskligare sjukförsäkring:

  • Ta bort 365 dagars-regeln – vi måste få vara sjuka tills vi blir friska. Just nu utförsäkras många med långtidscovid, eftersom de inte får vara sjukskrivna i längre än ett år. Även sjuka vars behandlingar och rehabilitering har skjutits upp för att vården har haft fullt upp med covid riskerar att utförsäkras av samma skäl. Det är orimligt. 365-dagarsregeln måste slopas omedelbart.
  • Ingen ska bedömas för frisk för att få sjukpenning, men för sjuk för att arbeta. Arbetsförmedlingens arbetsförmågeutredningar är ofta bra, men underkänns ändå av Försäkringskassan. Det är inte rimligt. En myndighet bör få avgörandet i arbetsförmågebedömningen, och det bör vara Arbetsförmedlingen som vet vilka krav arbetsmarknaden ställer.
  • Ge läkarintygen större tyngd – visa behandlande läkare större respekt. I dag väger behandlande läkares ord för lätt när Försäkringskassan fattar beslut om sjukpenning. Om Försäkringskassan vill ha förklaringar eller kompletteringar till ett sjukintyg bör myndigheten åläggas att ta det med sjukvården direkt. Det är inte hållbart att en sjuk person ska behöva ta ansvar för att få fram ett sjukintyg som håller för rätten till sjukpenning.
  • Rehabiliteringskedjan behöver gå från att straffa till att stötta. Rehabiliteringskedjan fungerar i praktiken som en serie tidsgränser där sjuka får svårare och svårare att kvalificera sig för sjukpenning. Vi vill istället ha en verklig rehabiliteringskedja som hjälper individen att återgå i arbete, genom insatser för rehabilitering och arbetsanpassning.
  • Försäkringskassans utredningar måste bli bättre. Inspektionen för socialförsäkringen har granskat Försäkringskassans avslag på sjukpenning. I endast 52 procent av fallen fann de att avslagen var väl utredda. Dåliga utredningar drabbar sjuka som befinner sig i en redan utsatt situation. Försäkringskassan måste utreda ordentligt, och vara tydlig i sin kommunikation till individen.

Pandemin har med all önskvärd tydlighet visat oss att människors hälsa är det allra mest centrala – och att samhällets skyddsnät måste hålla när vi blir sjuka.

Tyvärr har vi fortfarande en sjukförsäkring som brister. Att komma till rätta med det borde ligga högt på varje politikers prioriteringslista. Och IF Metall kommer att ligga på. Vi kräver en mänskligare sjukförsäkring – nu.

Marie Nilsson, förbundsordförande, IF Metall


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.