KDU, ni sysslar med skrämselpropaganda

Slutreplik från MUF om avskaffandet av 51-procents regeln inom svensk elitfotboll

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att avskaffa 51-procentregeln är det bästa sättet för allsvenska lag att överleva under och efter coronakrisen. Med större eget kapital i klubbarna blir allsvenska lag mer hållbara och utvecklas i framtiden, skriver debattören.
Att avskaffa 51-procentregeln är det bästa sättet för allsvenska lag att överleva under och efter coronakrisen. Med större eget kapital i klubbarna blir allsvenska lag mer hållbara och utvecklas i framtiden, skriver debattören.

DEBATT

SLUTREPLIK. Kristdemokratiska ungdomsförbundet skriver att alla allsvenska klubbar kommer bli uppköpta av arroganta och giriga ägare som vill byta klubbnamn, logga, matchställ och att arenor skulle stå tomma om 51-procentregeln avskaffades.

Det blottar deras okunskap både om styrning av fotbollslag och företag.

KDU:s exempel från vad företaget Red Bull gjorde med den österrikiska klubben SV Austria Salzburg är mer av ett undantag än regel hur majoritetsägare hanterar klubbar efter uppköp i länder utan 51-procentregeln.

De allra flesta majoritetsägare av elitfotbollslag i Europa förstår vikten av att bevara igenkända detaljer i varumärken som klubbnamn, matchställ och logga. Det leder till att de mest återkommande kunderna fortsätter besöka matcherna och med större eget kapital ökar de sportsliga framgångarna, vilket gör att klubbarna når en större publik.

Det är inte ägarens namn eller nationalitet som gör att fotbollsfans följer sina lag. Supportar i AIK och Manchester City kan vara lika mycket hängivna fans oavsett hur styrningen av elitlaget ser ut.

Uppslutningen runt om på årsmöten för de ideella föreningarna i Sverige visar att det inte är det som medlemmarna värderar mest. På Malmö FF senaste årsmöte kom knappt 5 procent av de 7368 medlemmar.

Det bästa skulle vara om varje enskilt idrottsförbund själva skulle få bestämma istället för att Riksidrottsförbundet självmant beslutar om dess styrning. Viljorna och förutsättningarna är olika inom sporterna, trots att majoriteten av förbunden vill bestämma själva enligt en undersökning av Sportbladet.

Att avskaffa 51-procentregeln är det bästa sättet för allsvenska lag att överleva under och efter coronakrisen. Med större eget kapital i klubbarna blir allsvenska lag mer hållbara och utvecklas i framtiden, men bara med inflytande kommer stålarna.

Det är anmärkningsvärt att KDU tror att 51-procentregeln är en garanti för god ekonomisk styrning trots flertalet befintliga mardrömsexempel som Helsingborgs IF.

Även före pandemin hade flera elitlag svårt med ekonomin och var i närheten av konkurs och skattebetalarna har allt för ofta fått stå för notan.

Hur många lärare, poliser, undersköterskor och IVA-platser är KDU beredda att offra för att försvara 51-procentregeln?


Johannes Thernström, distriktsordförande MUF Blekinge


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE