Du struntade i larmet från förorten, Jerlmyr

Debattörerna: Redan 2012 slog socialtjänsten larm i en rapport – som ”städades undan”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-15

Redan 2012 larmade chefen för socialtjänsten i Rinkeby-Kista att situationen bland unga var ohållbar. Dåvarande socialborgarråd Anna König Jerlmyr svarade aldrig på rapporten, trots att den var beställd av henne. I stället städades den undan, skriver Anders Österberg och Elvir Kazinic.

DEBATT. Vi behöver prata mer om orsakerna till att så många unga män väljer anser att kriminalitet är en väg att välja. Varför, vad finns det för orsaker och samband? Kunde något gjorts tidigare som hade hindrat personer som i dag begår våldshandlingar från att göra det valet?

Att prata om dessa orsaker och samband brukar leda till stark kritik, främst från högerhåll. Brott ska straffas! Hårdare tag! Det är de enkla lösningarna på komplicerade problem som man får kastat tillbaka från alltmer populistiska högerpolitiker. Men låt oss göra det ändå, om vi ska komma tillrätta med problemen måste vi våga se sambanden.

Men visst, låt oss börja med att säga en självklarhet: att begå brott är ett eget val, och brott ska straffas. Så vitt vi vet är inget parti emot denna självklara analys av läget. Men är det inte mer intressant då, att försöka föra en diskussion om roten till kriminalitet? Hur rycker man upp den?

Som så mycket annat har det att göra med livschanser och möjligheter.  

Redan 2012 larmade chefen för socialtjänsten i Rinkeby-Kista stadsdel att situationen gällande unga var ohållbar. ”Behoven för sociala åtgärder har ökat hela tiden samtidigt som budgetramarna har krympt” konstaterades det.

Stadsdelen fick allt svårare att följa lagen när det gällde att bevilja insatser till barn och ungdomar med behov av hjälp och stöd. Dessa ungar har växt upp i dag. En del av dem återfinns i den allt grövre kriminella miljön. Att vi var på väg dit vi är nu, är inte en nyhet om man följt utvecklingen.

Vad hände med socialchefen som lade upp problemen på bordet 2012? Han fick sparken enligt samstämmiga källor. Förtidspension blev lösningen. Och den rapport han skrev? Den skickades till ansvarig politiker, dåvarande socialborgarråd Anna König Jerlmyr (M). Hon svarade aldrig på den, trots att den var beställd av henne. Den diariefördes inte ens. Städades undan helt enkelt. Senare förnekade hon att hon ens beställt rapporten.

I över ett år försökte media ställa frågor till König Jerlmyr om rapporten. Hon vägrade svara. Frågorna skulle ”lösas lokalt”. Som om hennes uppdrag inte gällde alla stockholmare. Flera av de barn som pekades ut i rapporten är inblandade i dagens gängkrig.  

I dag är hon finansborgarråd, högsta ansvarig politiker i Stockholm stad. Såvitt vi vet har hon fortfarande inte kommenterat varningssignalerna på det tillstånd i våra utsatta områden som jag anser bär en stor del av förklaringen till dagens våld. Samband och orsak. Nekade stöd och hjälp då, ett val in i kriminalitet senare.

Nu förs återigen samma högerpolitik i Stockholm som då. Skolan och förskolan får den sämsta budgeten på hela 2000-talet.

Vi vet hur viktig skola och förskola är. Budgeten för barn och ungas fritid – det som skänker meningsfull tillvaro till många barn utan pengar – har dragits ner kraftigt. Vissa stadsdelar har anställningsstopp. Fältare och annan förebyggande personal kan alltså inte anställas. Alltmedan våldet blir grövre. Skattesänkningar har återigen prioriterats.

Samtidigt som Anna König gjorde sitt yttersta för att inte ta ansvar i sin roll som socialborgarråd i Stockholm, sänkte hennes partikollegor Anders Borg och Fredrik Reinfeldt skatterna i Sverige med 140 miljarder. Att tro att detta inte påverkar vilket stöd och vilka val som kan ges till våra unga som växer upp är naivt. 

Nu skördar vi det som nedskärningar sådde. Och Stockholm är återigen inne på den hårda linjens politik, där resurser till våra ung tas bort.

Men det har hänt nåt med tonen också. Nu pratar moderata företrädare helt öppet nedsättande om ”fattiga” människor. Moderaternas toppnamn i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, Benjamin Dousa, har till exempel föreslagit att fattiga människor ska få matcheckar i stället för försörjningsstöd. De går väl inte att lita när det gäller att hantera pengar får man förmoda att han tycker.

Att fattiga människor som kanske under viss tid är i behov av stöd från oss andra i samhället, själva ska få bestämma vad de ska använda sina pengar till, verkar vara ett problem för dagens moderater. Här kan vi prata om att begränsa livsvalen.

Vad det leder till vet vi. De ska vackert stå med mössan i hand, med sina speciella checkar och skämmas över sin situation. Skapar det hopp för unga människor? Nej. Det är en förnedringens politik som kommer dra in fler i kriminalitet. Samhället säger att du inte räknas, då blir valet att vända samhället ryggen enklare.

Anna König, redan 2012 fick du larm om vad din politik skulle leda till. Du gömde dig då. Men det finns en sak du kan göra i dag. Stoppa nedskärningar. Lägg resurser på våra barn och unga. Vi vet tyvärr vad som händer annars. Nu har du chansen att visa att även du kan lära av gamla misstag. 


Anders Österberg, riksdagsledamot Järva (S)
Elvir Kazinic, vice ordförande Rinkeby-Kista (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.