Ensamkommande ”ska sköta sig” – men hur?

Debattören: Morgan Johansson, jag skäms över din okunskap

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-03-22

Morgan Johansson, jag skäms över att du inte ens är villig att lyssna på oss som arbetar med, för och kring dessa ungdomar och som ser hur verkligheten ser ut, skriver Minna Blom.

DEBATT. Morgan Johansson, du och jag medverkade i samma inslag i SVT Aktuellt i tisdagen 12 mars, ett inslag om hemlöshet hos de ensamkommande som omfattas av gymnasielagen. Jag skäms över den okunskap du besitter i frågan, Herr Justitie- och Migrationsminister.

Jag skäms över att du inte ens är villig att lyssna på oss som arbetar med, för och kring dessa ungdomar och som ser hur verkligheten ser ut. “Kan man inte hitta en lägenhet så får man lov att hyra ett rum av någon, det är många ungdomar och studenter som löser sin situation på det sättet.”

Det är uppenbart att du missade den viktigaste poängen i detta Morgan: dessa ungdomar har inte ett nätverk genom föräldrar här i Sverige. De kan inte, så som andra ungdomar bo kvar hos föräldrar om de inte kan få tag på ett boende (varken lägenhet eller rum) och gymnasieelever får sällan hyra en studentlägenhet.

Vi pratar här om hemlöshet.

Hemlöshet som det ser ut för dessa ungdomar i dag består av att sova under en buske i en park, Under en bro bland kriminella där man mer eller mindre tvingas att ta Tramadol för att hålla värmen. I en bil, om man har lite tur, då har man även möjligheten att förvara ens tillhörigheter i bilen.

En natt på golvet hos en vän, för att nästa skoldag fokusera alla timmar på var nästa natt ska tillbringas, tills vännerna vänder ryggen till.

I Västerås råder det brist på 700 lägenheter, i 70 procent av landets 290 kommuner råder det bostadsbrist och de akut hemlösa har på sex år ökat med mer än 30 procent (den siffran omfattar inte de ensamkommande).

Bostadsbristen är akut för många i Sverige i dag, men ju mer utsatt en målgrupp är, desto svårare är det. Få hyresvärdar erbjuder en lägenhet till en person som inte har fast inkomst, så som de ensamkommande under 20 år som i bästa fall får försörjningsstöd och studiehjälp.

Att höra dig säga: “Sköt skolan. Håll er i skinnet. Etablera er på arbetsmarknaden.” är för mig ett hån, dessa ungdomar vill inget hellre. Men många av dem är hemlösa, de lever i stor otrygghet, många lider av stora trauman och missbruk till följd av den långa och svåra tiden i Sverige innan de fick uppehållstillstånd, då de inte haft rätt att få varken undersökning eller behandling innan de fått uppehållstillståndet.

Det finns även ungdomar som efter över 48 månaders handläggningstid ännu inte fått svar från Migrationsverket på deras asylansökan.

Få av dessa ungdomar har de it-kunskaper som krävs i vårt informationssamhälle för att ens kunna skicka ett mejl och ladda upp ett cv, då de inte erbjuds datakunskap i skolan, vilket är en stor brist i integrationen som bidrar till att de har ännu svårare att komma in både i bostads- och arbetsmarknaden.

Dagen efter inslaget där vi medverkade, visade SVT Rapport ett inslag om ett fall gällande gymnasielagen där Migrationsverket medger att de har gjort fel.

Som Justitieminister ansvarar du för rättsväsendet och lagstiftningsfrågor som Migrationsminister så ansvarar du för migrations- och asylfrågor. Utifrån det undrar jag hur du ser på att ett statligt verk som ingår i ditt ansvarsområde kan anses rättssäkert trots att man medger sig ha gjort fel ändå inte är villiga att rätta till felet?


Minna Blom, Boendesamordnare för ett boende med 35 hemlösa ungdomar 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.