Nej, försvaret är inte en del av Januariavtalet

Slutreplik från Liberalerna om försvarsuppgörelsen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-06-11

Liberalerna står eniga med de övriga borgerliga partierna i försvarsfrågan och tänker inte inledas i separata förhandlingar med regeringen och Peter Hultqvist, skriver Allan Widman.

SLUTREPLIK. Peter Hultqvist och hans allierade i försvarsberedningen försöker göra gällande att det är Moderaterna och Kristdemokraterna som drivit ökade försvarsutgifter 2026–2030. Sanningen är att samtliga borgerliga partier haft denna linje.

Skälet till att det krävs ökade utgifter även efter nästa försvarsbeslutsperiod är att astronomiska belopp det senaste året har försvunnit till annat. Värdesäkringen av de anslag som försvarsberedningen föreslog har urholkats.

Försvarsmakten säger sig ha gjort åtaganden för att säkra genomförandet av det gamla försvarsbeslutet med 36 miljarder.

Och till sist har även Peter Hultqvist bidragit med en lång lista av påstått okända och ”oundvikliga” utgifter uppgående till tvåsiffriga miljardbelopp. Med andra ord har reformutrymmet mellan 2021-2025 i stort redan intecknats av annat än det försvarsberedningen föreslagit. I det läget kräver ett genomförande av försvarsberedningens helhet nya satsningar i perioden därefter.

Sant är att vi tillbringat mer än hundra timmar i möten under våren, men mycket lite har ju hänt. Peter Hultqvist har stuvat om i Försvarsmaktens underlag och fått lite mer tyngd på armén. Men det han glömmer att anföra är ju att sådana satsningar finansierar han med neddragningar på andra håll i försvarsanslaget.

Regeringen vägrar ju att tillföra en enda krona under återstoden av 2020-talet. Följden blir naturligtvis att även försvarsbeslutet 2020 kommer att vara underfinansierat och implodera om något år.

Ja, coronaviruset härjar. Men det är ju inget skäl att inte satsa på vår nationella säkerhet. Världen efter corona kommer knappast att vara tryggare och mer förutsägbar än innan. Redan nu tyder allt på motsatsen.

Dessutom uppmanar ju regeringens egna finanspolitiska råd fortfarande till ökade investeringar och konsumtion i det offentliga. Försvarssektorn är sysselsättningsintensiv del av samhället.

Peter Hultqvist vill gå fram med en egen försvarsproposition baserad på ”budgetsamarbetet med C och L”. Jag vill göra klart att den försvarsuppgörelse som i augusti förra året ingicks mellan regeringen samt C och L inte är en del av Januariavtalet.

Det är en separat överenskommelse med en ekonomisk ram fram till 2025. Liberalerna känner sig därför helt fria att i riksdagen, tillsammans med andra partier som står bakom Värnkraft, stuva om innehållet i en eventuell försvarsproposition och lägga till nya pengar efter 2025.

När Peter Hultqvist lägger försvarsberedningen på is är det i akt och mening att försöka splittra den breda politiska enighet som bär upp försvarsberedningens rapport. Han vill inte möta denna enighet vid förhandlingsbordet med samtliga partier närvarande. Han vill hantera partierna styckevis och därmed uppnå ett relativt överläge.

Liberalerna står dock eniga med de övriga borgerliga partierna i försvarsfrågan och tänker inte inledas i separata förhandlingar.

Allan Widman, försvarspolitisk talesperson (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.