Vi i förskolan är inte föräldrarnas tjänstefolk

Replik från förskolelärare om att stänga tidigare för APT

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-05-30

Det är dags att förskolepersonal uppskattas för det arbetet de gör – trots en APT i månaden och två till tre studiedagar om året. Replik från förskoleläraren Alexandra Ishak.

REPLIK. ”Att stänga för APT är inte rimligt”, skriver Carl Albinsson. Det väcker så många frågor kring denna föråldrade syn på förskolan. När förskolan stänger för APT erbjuder de flesta förskolor öppet, möjligen med vikarierande personal, för de barn som behöver om man meddelar i god tid.

APT är det enda regelbundna forumet för all personal tillsammans. Det är en till två timmar i månaden som vi kan diskutera frågor tillsammans som rör våra och era barn.

 

Jag är både förälder och arbetar i förskola. Jag vet att förskolan har brister och inte är jämlik runt om i landet.

Men att förskolan ”är en service som finns till för att föräldrarna ska kunna jobba under småbarnsåren” är en skev bild av verksamheten.

 

Förskolan är en utbildning för barnen. En del i det livslånga lärandet och kräver en kvalitativ planering och organisation.

APT ger möjlighet att skapa likvärdighet, gemensamt utvärdera hur begrepp ska implementeras i verksamheten och ger utrymme för samtal kring hur vi hela tiden kan utvecklas vidare.

 

”Måste de interna aktiviteterna verkligen ske under vanliga öppettider?”, frågar Carl Albinsson. Förskolans ramtider är 6.30–18.30.

Han vill alltså att personal på förskolor ska arbeta utöver dessa tider för att han ska kunna ha barnen på förskolan två, tre timmar extra i månaden.

Albinsson skriver att förskolan är en skattefinansierad service – men betyder det att förskolepersonalen är ett tjänstefolk som ska foga sig till vårdnadshavarnas alla krav?

Det är dags att förskolepersonal uppskattas för det arbetet de gör – trots en APT i månaden och två till tre studiedagar om året.

 

”Samma skeva förhållningssätt upplever jag att många förskolor uppvisar till förkyldningssymptom”, skriver Carl Albinsson och hänvisar till hur mycket han och hans fru fick vabba och vobba under pandemin.

Jag vill från andra sidan lyfta hur friska barn vi då hade på förskolan. De barn som var på plats kunde njuta av att vara friska mycket längre perioder utan de snoriga och faktiskt sjuka barnen.

 

Allmäntillstånd verkar inte många arbetande vårdnadshavare förstå. Man får inte alltid feber när man är sjuk. Vi behöver ha våra barn hemma många fler gånger än bara när de har feber.

Vi borde till och med lägga till extrem trötthet när vi skickar hem barn. Ett barn som inte kan vara med i det som erbjuds i utbildningen bör vara hemma och vila.

Vad skulle din chef säga om du somnade på din arbetsplats? I bästa fall blir du också hemskickad.


Alexandra Ishak, mamma och lärare för förskolan, Stockholm stad


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln