Djurens rätt hotar inte några bönder

Replik från djurrättsorganisationen om kränkningar av lantbrukare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-05-02

Det gynnar inte debatten att koppla ihop Djurens Rätt med arbetsmetoder som vi inte använder, skriver Camilla Björkbom.

REPLIK. I Aftonbladet 30 april skriver några debattörer om att det går bra för de svenska djurrättsorganisationerna och tar Djurens rätt som exempel. De lyfter också att varannan svensk i dag har ett ökat intresse för vegetarisk mat, vilket de tycker är bra.

Debattörerna börjar dock slira på sanningen när de kopplar ihop Djurens rätts arbete med oro för hot eller kränkningar hos lantbrukare. Djurens rätt har en tydlig värdegrund om ickevåld och den gäller både människor och andra djur. Vi förbättrar för djuren genom att föra dialog, påverka politiska beslut och skapa opinion hos allmänheten. Att några djurrättsaktivister använder andra metoder är beklagligt och inget som Djurens rätt ställer sig bakom.

Det gynnar inte debatten att koppla ihop Djurens rätt med arbetsmetoder som vi inte använder. Som Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation vet vi att djurrätt och djurskydd är viktiga frågor för många svenskar och med deras röster i ryggen, genom demokratiska metoder, påverkar vi för en bättre djurvälfärd.

Debattörerna själva representerar äggindustrin, en bransch där förändringens vindar blåser och där alltmer välinformerade konsumenter ställer högre krav. Dessa krav har lett till att allt fler företag i Sverige och runt om i världen fattar policybeslut mot användning av burägg och miljontals hönor får ett bättre liv när de inte behöver leva hela sina liv i burar så trånga att de inte ens kan sträcka på sina vingar.

Enligt en undersökning som Djurens rätt låtit göra vill endast 1 procent av de som köper ägg i Sverige välja burägg. 99 procent vill köpa ägg från frigående hönor eller ägg som är ekologiska/KRAV-märkta. Hela 7 av 10 tycker att äggproduktion inte ska få bedrivas om hönorna inte får gå utomhus (Novus, december 2017).

Konsumenter och företag driver utvecklingen framåt genom att kräva en högre djurvälfärd. I vår dialog med företag lyfter vi konsumenternas röster tillsammans med den kunskap vi har om djurs behov och beteenden för att ge djuren bättre välfärd. Det gynnar såväl djuren som konsumenterna och företagen.


Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens rätt


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.