Att beskatta de allra rikaste mer är rimligt

Slutreplik från Oxfam om ökande fattigdom och svält i världen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-05-25

Situationen i världen närmar sig en katastrof. Nu behövs en levande debatt om lösningar. Liksom Världsbanken och Internationella valutafonden anser Oxfam att omfördelning och högre beskattning av de allra mest förmögna är rimligt. Slutreplik från Suzanne Standfast och  Hanna Nelson.

SLUTREPLIK. I början av veckan presenterades Oxfams årliga ojämlikhetsrapport i samband med att världens ekonomiska och politiska ledare samlas i Davos för Världsekonomiskt Forum.

Just nu är vi i en historiskt svår situation. Om inte världens politiker tar ansvar för att omfördela resurser så kan totalt 860 miljoner leva i extrem fattigdom i slutet av året. Detta samtidigt som de senaste årens pandemi och kriser har lett till enorma vinster för några få – medel som skulle kunna bidra till att lindra lidandet i världen.

Glädjande nog finns det flera framgångsrika miljardärer som nu själva tar initiativ, som nätverket ”Patriotic millionaires” och uppropet #taxmenow, som vädjar om att bli beskattade i syfte att bidra till att minska ojämlikheten.

Situationen i världen är akut och den ökande fattigdomen och svälten gör att vi närmar oss katastrof.

Nu behövs en levande debatt om lösningar. Liksom Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF) anser Oxfam att omfördelning och högre beskattning av de allra mest förmögna är rimligt.

I ett läge där det handlar om att rädda liv är det politikens ansvar att ta till åtgärder, och då är skatt ett centralt verktyg.

Det är inget tvivel om att vi alla är beroende av en välfungerande och rättvis handel, men under de senaste åren då kriser följt varandra så har det globala handelssystemets svagheter blivit synliga. 

Vi är de första att önska att vår årliga ojämlikhetsrapport inte behövdes – men så länge vi har en värld där de som lever i extrem fattigdom, och aldrig får rimliga livsmöjligheter, kan räknas i hundratals miljoner så kommer Oxfam fortsätta arbeta för att stoppa fattigdomen och minska ojämlikheten.


Suzanne Standfast, generalsekreterare Oxfam Sverige
Hanna Nelson, policychef Oxfam Sverige 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.