Lägg rut-pengarna på äldreomsorgen i stället

Debattörerna: En miljard går till dem som redan är rika

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-08-15

I stället för att subventionera barnpassning och läxhjälp så tycker vi pengarna ska gå till äldreomsorgen och den gemensamma välfärden, skriver Ulla Andersson (V) och Clara Lindblom (V).

DEBATT. Sveriges äldre förtjänar en bättre äldreomsorg. Som läget är i dag tvingas personalen stressa runt så att de knappt har tid att sitta ner för en kopp kaffe med de äldre.

Samtidigt beslutas nu om en höjning av rut-avdraget, vilket på sikt beräknas kunna kosta samhället över en miljard kronor. Det är pengar som bör gå till äldreomsorgen i stället.

Att få sin tvätt lämnad till tvätteri, sin bostad möblerad eller transport av saker till loppis. Det är några av de nya tjänster som det nu kommer bli möjligt att få rut-avdrag för, när avdraget höjs från 50 000 till 75 000 kronor per år. Det handlar alltså om det skatteavdrag som det sedan tidigare har varit möjligt att få för exempelvis barnpassning, läxhjälp och snöskottning.

Det är Centerpartiet som drivit igenom höjningen av rut-avdraget i januariöverenskommelsen med S-MP-regeringen. Centern säger sig vara stolta över att det kommer att ge fler jobb inom rut-sektorn och dessutom hjälpa folk med att få ihop livspusslet.

Att en statlig utredning om rut-avdraget, som presenterades tidigare i år, säger att den föreslagna höjningen av taket för rutavdraget förväntas leda till ökad sysselsättning av försumbar storlek, verkar inte påverka Centerpartiet.

Och vad gäller livspusslet så är det framförallt de rikas liv som ska gå ihop. Bland de med högst inkomster i Sverige fick mer än var fjärde person skatteavdrag för hushållsarbete, medan det bara var tjugonde person bland de med lägst inkomster.

Av de som tjänade över 1 miljon kronor om året köpte hela 42 procent rut-tjänster. Användningen av rutavdraget är också störst i rika kommuner. Det är en omfördelning av våra skattepengar direkt till de allra rikaste i samhället.

Och samtidigt går äldreomsorgen på knäna, vilket coronapandemin visat ännu tydligare. Vi hör ständigt rapporter om för lite personal, för stressiga arbetsvillkor och om äldre som inte får den tid de behöver för att kunna få en god omvårdnad. Att personalen gör sitt allra yttersta är tydligt, men utan mer resurser får vi aldrig den äldreomsorg som vi tycker de äldre har rätt att få. En äldreomsorg där det är självklart med promenader ute, varm lagad mat och tid för samtal.

Vi i Vänsterpartiet har gjort vår prioritering. I stället för att subventionera barnpassning och läxhjälp så tycker vi pengarna ska gå till äldreomsorgen och den gemensamma välfärden.

Det ger dessutom sannolikt fler jobb än rut-avdraget. För pengarna vi kommer att lägga på rut-avdraget skulle vi i stället kunna anställa nästan 2000 fler undersköterskor i äldreomsorgen i ett helt år.

Vi tycker inte att ännu fler skattesänkningar ska gå till de allra rikaste, utan pengarna ska läggas där de behövs. Och det är hos våra äldre.


Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V)
Clara Lindblom, oppositionsborgarråd Stockholm (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.