Debatt

Vi måste klara både utsläppen och naturen

Slutreplik från Miljöpartiet om klimatpolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Politik handlar om att göra svåra avvägningar och hantera målkonflikter. Men om vi tror att vi kan eller måste välja mellan minskade utsläpp och bevarad natur målar vi upp en falsk konflikt. Vi måste klara båda. Slutreplik från Miljöpartiet.

Foto: TT, FREDRIK HJERLING, TOMAS MELIN

DEBATT

DEBATT. Miljöpartiet och Vänsterpartiet är överens om att klimatomställningen inte är något vi kan välja bort. Gott så.

Men om Jens Holm tror att Miljöpartiets roll i regeringen är att verka för business as usual är han fel ute. Vi arbetar hela tiden för verkligt höjda hållbarhetsambitioner och kraftigt minskade utsläpp både i och utanför regeringssamarbetet.

Till skillnad från majoriteten av riksdagens partier tror vi inte att ökad utvinning av jungfrulig råvara och teknikutveckling magiskt kommer att lösa vår tids största utmaning.

Vi måste klara att hålla två tankar i huvudet samtidigt – ställa om produktionen och minska konsumtionen.

Faktum är att vi tänker precis som Ulf Johansson, intervjuad i reportaget om Laver i serien Klimatstriden: “Vi måste ju tänka på de som kommer efter oss /.../ Vi måste ju faktiskt minska på vårt leverne.”

Avslutningsvis är  Holms beskrivning av EU:s taxonomi ensidig. Taxonomin kommer att bli ett viktigt regelverk för att styra mot hållbara investeringar. Kommissionen valde i sitt nya förslag att inte ta fram nya definitioner kring skogsråvara utan istället luta sig mot det redan befintliga regelverket, förnybartdirektivet.

Det tror vi var klokt – men det är inte samma sak som att vi skulle vara nöjda med det. Direktivet kommer att skärpas redan i sommar och inom några år skärpas igen. Det kommer vi aktivt att arbeta för.

Politik handlar om att göra svåra avvägningar och hantera målkonflikter. Men om vi tror att vi kan eller måste välja mellan minskade utsläpp och bevarad natur målar vi upp en falsk konflikt. Vi måste klara båda.


Pär Holmgren, EU-parlamentariker, ledamot EU-parlamentets miljöutskott (MP)
Amanda Palmstierna, talesperson för cirkulär ekonomi och mineralfrågor (MP)
Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klimatförändringarna

LÄS VIDARE

DEBATT Finns inget alternativ till att rädda klimatet

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringarna

Miljöpolitik

Hållbarhet

Miljöpartiet

Klimatpolitik

Vänsterpartiet