Socialförsäkringen har slutat fungera

Debattören: Människor går under – vad tänker ni göra åt det, politiker?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-03-09

Ideologiska låsningar kan inte få stå i vägen för en socialförsäkring som måste fungera när den väl behövs. Systemet har kollapsat – och det är ni politiker ytterst ansvariga för. Vad tänker ni göra? skriver Elisabeth Wallenius.

DEBATT. Människor går under i ett socialförsäkringssystem som inte längre fungerar. Försäkringskassans agerande som satt rättssäkerheten ur spel måste få ett slut.

I dag lanserar Funktionsrätt Sverige en idéskrift och ställer politiker mot väggen – vad vill ni med socialförsäkringen?

Under flera år har våra medlemsförbund vittnat om en allt mer restriktiv tillämpning hos Försäkringskassan – en myndighet som ska ge stöd när livet drabbar extra hårt. Resultat från vår enkätundersökning genomförd hösten 2019 bekräftar bilden av misstänksamhet, långdragna granskningar, avslag och indragningar – oavsett ersättningsform.

Så här lyder en röst ur enkäten:

”Det är precis som att de letar anledningar för att kunna neka, och hittar de inga så hittar de på – precis som när man blir mobbad.”

Bland våra 46 medlemsförbund, som rymmer medlemmar med kroniska sjukdomar samt psykiska, fysiska och kognitiva funktionsnedsättningar, finns otaliga exempel där människor istället för rehabilitering och nödvändigt stöd, blir utförsäkrade och ställda utan försörjning.

I stället för steg närmare arbete, tas rejäla kliv mot utanförskap med katastrofala följder för den enskilde och dennes anhöriga. Ekonomin, hälsan och livet rämnar, på grunder som man kanske inte ens förstår.

För i dag behöver Försäkringskassan inte relatera den arbetsförmåga som prövas till något mer konkret, och krav ställs på läkarintyg som vården inte kan leva upp till.

Kan vi ha det så att den som är sjuk inte kan lita på sitt intyg från vården?

Dagens socialförsäkring är rättsosäker och oförutsägbar. Den hårda prövningen i rehabiliteringskedjan får helt orimliga följder för människor som haft oturen att drabbas av sjukdom och funktionsnedsättning.

Det här har lett till en systemkollaps. Vi har en socialförsäkring som läcker och belastar våra andra system.

Arbetsförmedlingen har länge larmat om att de får ta emot människor som är för sjuka för att söka jobb. Unga med omfattande och livslånga funktionsnedsättningar har blivit en ny målgrupp på socialkontoren, liksom allt fler sjukskrivna som efter avslag tvingas dit. Till priset av att alla besparingar måste ha använts för att få del av stöd. Till och med den egna bostaden kan behöva säljas.

Behovet av reformer är skriande. För varje timme, dag och månad eskalerar frustrationen. Gränsen är nådd – sedan länge.

I dag lanserar Funktionsrätt Sverige en idéskrift om socialförsäkringen. Med den vill vi väcka samtal om socialförsäkringens samhällsbärande funktion, men också kräva våra politiker på svar. För någonstans har vi tappat bort vad vi egentligen ville med försäkringen. Vilken roll ska den fylla i vårt samhälle? Och inte minst – kommer vi ha en socialförsäkring kvar?

Försäkringskassans restriktiva tillämpning i kombination med dagens regelverk har på ett akut sätt allvarligt skadat förtroendet för försäkringen. Utredningen ”En trygg sjukförsäkring med människan i centrum” har levererat väl underbyggda förslag färdiga att fatta beslut om. De skulle innebära avgörande steg i rätt riktning.

Men mer behövs också göras, exempelvis inom arbetsmarknadsområdet som påverkar försäkringen och sjuktalen. Hur kan fler få plats i arbetslivet – trots funktionsnedsättningar och hur kan ohälsa förebyggas?

Vi riktar oss till er riksdagspolitiker. Ideologiska låsningar kan inte få stå i vägen för en socialförsäkring som måste fungera när den väl behövs. Ni behöver ta de nödvändiga kliv framåt som vi alla såväl behöver. För vårt system har upphört att fungera.

Det är ni politiker ytterst ansvariga för.


Elisabeth Wallenius, ordförande Funktionsrätt Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.