Sverige ska vara med när det händer

Slutreplik om FN-resolutionen kring kärnvapen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-10-24

Kenneth G Forslund, Åsa Eriksson och Anders Österberg (S).

SLUTREPLIK. Sverige ska driva frågan om kärnvapennedrustning, men inte vara med där och när det händer. Det är slutsatsen vi drar av repliken från Karin Enström och Hans Wallmark (M).
FN-resolutionen som ska behandlas inom några veckor kommer att inleda arbetet om att avveckla kärnvapen. Regeringens besked är att Sverige ska rösta Ja. Helt i linje med det långa svenska arbetet för nedrustning. Allt annat hade varit en mycket stor överraskning.

Moderaterna är rädda för att ett Ja är lika med ett Nej till Nato-medlemskap. Det är en orimlig slutsats när det fortfarande är mycket långt kvar till ett färdigt beslut om ett faktiskt förbud och dess utformning. Moderaterna ser en målkonflikt som inte finns.

Det är, som även Centerpartiet tycks inse, det färdiga resultatet som måste analyseras för att avgöra om det är förenligt med ett Nato-medlemskap eller inte. I slutändan är det riksdagen som avgör om Sverige ska ansluta sig till den konvention som i bästa fall blir resultatet av det arbete som nu ska starta.

I riksdagens utrikespolitiska debatt den 19 februari 2014 uttryckte sig Hans Wallmark så här: Man måste använda diplomatins samtliga tangenter, som klaviaturet erbjuder, för att kunna arbeta när det gäller kärnvapennedrustning. Det råder ingen som helst tvekan om att det är en svensk position. Det är en nordisk hållning att vi är för och arbetar för en kärnvapennedrustning.

Ibland går tiden fort och man glömmer lätt. Men vi har inte glömt det långa svenska arbetet för kärnvapennedrustning. Tvärtom vill vi att det ska fortsätta, och det är om några veckor i FN:s generalförsamling det börjar hända saker. Självfallet ska Sverige vara med.

Kenneth G Forslund, ordförande i utrikesutskottet (S)
Åsa Eriksson, arbetande ersättare i utrikesutskottet (S)
Anders Österberg, arbetande ersättare i utrikesutskottet (S)

Läs repliken från Karin Enström och Hans Wallmark (M) här

Läs S artikel ”Vågar ni inte säga nej till kärnvapen?” här

Följ ämnen i artikeln