S låter krisstöden gå till vd-bonusar

Vänsterpartiet: Vi vill strama upp reglerna – men övriga partier säger nej

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-03-29

Volvos vd Martin Lundstedt fick mer än 20 miljoner kronor i bonus förra året, det är alltså utöver lönen. Mer än var tionde skattekrona som betalats till Volvo har gått till bonusar. Tycker Socialdemokraterna att det är rätt? skriver Ulla Andersson och Ilona Szatmari-Waldau.

DEBATT. Tycker Socialdemokraterna att det är rätt att var tionde skattekrona som Volvo fått i krisstöd, nu går till bonusar åt ledningen?

Möjligheterna att korttidspermittera anställda har varit det största krisstödet till näringslivet under pandemin. Det har varit viktigt för att rädda jobb och alla partier har ställt sig bakom det. Många företag har verkligen behövt stöden för att klara krisen.

Ett krav har varit att företaget ska ha drabbats av tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter. Men en del av de stora bolag som fått miljarder från skattebetalarna i krisstöd har samtidigt ökat sina vinster och planerar för rekordutdelningar.

Till exempel har Volvo, som har tagit emot mest pengar, ökat sina bonusar till ledningen och gjort reglerna för bonusar mer generösa. De har betalat ut 118 miljoner kronor till ledningen samtidigt som de har permitterat tusentals anställda och fått över en miljard kronor i krisstöd från staten.

Volvos vd fick mer än 20 miljoner kronor i bonus förra året, det är alltså utöver lönen. Mer än var tionde skattekrona som betalats till Volvo har gått till bonusar. Mer än 20 miljoner kronor som sjukpensionären, busschauffören, undersköterskan och den fattige pensionären har fått vara med och betala.

Bonusarna motiveras med att de var nödvändiga för att ”rädda företaget ” och för att ha ett ”incitamentsystem” som ”ger kraft”. Ledningen sänkte sina löner men höjde bonusarna så att de ändå fick mer i plånboken än året innan. Mångmiljonlöner är tydligen inte nog utan det verkar krävas extra betalt vid sidan om för att göra sitt bästa.

Volvo ger dessutom en rekordutdelning till aktieägarna, 30 miljarder. Ett svenskt rekord i aktieutdelning.

Även Sandvik, som fått stora stöd, har beslutat om en stor aktieutdelning toppat med en extrautdelning på totalt åtta miljarder kronor. De frångår därmed sin policy om att dela ut hälften av den justerade vinsten och delar ut 75 procent.

Vänsterpartiet har därför lagt ett förslag i riksdagen om att strama upp reglerna för och kontrollen av korttidspermitteringarna och omställningsstödet. Vi vill att regeringen ser till att det i efterhand kontrolleras om företagen har haft rätt till stöden.

Det gäller särskilt stora företag som beslutat om stora utdelningar, extrautdelningar och bonusutbetalningar till ledningen, kort efter att de lagstadgade sex månaderna har passerat. Om bolaget inte haft rätt till stödet ska det betalas tillbaka.

Vi vill också se en bestämmelse om anmälningsplikt vid vinstutdelning. Tillväxtverket har efterfrågat en sådan bestämmelse för att underlätta myndighetens kontroll.

Utdelningsförbudet och bonusstoppet ska förlängas till ett år efter stödmånaderna. Det borde innebära att bolag som Volvo inte söker stöd. 2020 ska inte vara ett år som ligger som grund för bonusar om man har tagit emot stöd från skattebetalarna.

Inget annat parti i finansutskottet kunde tänka sig att stödja våra förslag, inte ens det om att bolagen i efterhand ska kontrolleras för hur de har hanterat stöden.  

För Socialdemokraterna är det alltså rätt att bonusar höjs samtidigt som skattebetalarna ger stöd för att rädda jobb. Sverigedemokraterna gör som vanligt inget åt att bolagsdirektörerna och de stora kapitalägarna berikar sig på skattepengar. Övriga högern tittar glatt på när rikedomar förs över från medborgarna till den ekonomiska eliten.

Det är pengar som kunde ha gjort så mycket nytta på andra håll i krisen.


Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (V)
Ilona Szatmari-Waldau, ersättare finansutskottet (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.