Som man bäddar får man ligga, politiker

Nadim Ghazale, polis: Tomma åtgärder och brist på ansvarstagande stoppar inte dödsskjutningarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-05-28

Segregation är en grogrund för kriminalitet. Addera dit fler flyktingar, narkotika, psykisk ohälsa och toppa med myndigheter som har övergett dessa högriskområden och du får den cocktail som skapat problemen i vår tid, skriver polisen Nadim Ghazale.

DEBATT. Brå:s senaste studie där de konstaterar att Sverige gått från botten till toppen i antalet dödsskjutningar i Europa damp ner som en bomb häromdagen och skapade rubriker och debatt.

Inte alls särskilt konstigt och även om det är nedslående läsning så är ingen som följt nyhetsrapporteringen och utvecklingen i Sverige särskilt förvånad.
Att debatten som nu följer i vanlig ordning snarare handlar om blame games och konstateranden än om konkreta åtgärder gör inte heller någon förvånad.

Tomma ord utan självrannsakan från partierna som styrt landet de senaste sju åren haglar, samtidigt som oppositionen pekar på enkla lösningar för frälsning och icke-frågor som roten till allt ont. Allt jag ser är brist på ansvarstagande och populism. En jakt efter makt.

Alla som kan något om brottsförebyggande arbete har i åratal pekat på skolans betydelse. Att en stark och likvärdig skola som har kapacitet att fånga upp eleverna och deras olika behov och utmaningar fungerar närmast som ett vaccin mot brottslighet.

Hur har det gått på den fronten? Hur många miljoner ska friskolorna dränera statskassan på innan vi sätter stopp och börjar lägga de pengarna på barnen i stället? Som man sår får man skörda. 

Alla som kan något om kriminogena miljöer säger att segregation är en grogrund för kriminalitet. Särskilt om den är etnifierad och kommer med den lägsta ekonomiska statusen.

Addera dit fler flyktingar, narkotika, psykisk ohälsa och toppa med myndigheter och verksamheter som har övergett dessa högriskområden och du får den cocktail av riskfaktorer som skapat problemen i vår tid.
Socialtjänsten är så gravt underfinansierad och bakbunden av både sekretesslagstiftning och kraven på frivillighet att de sällan skapar någon verklig förändring utan snarare bara frustration, både internt och för sina samverkanspartners.

Som man bäddar får man ligga.

Vi har Sis-hem och HVB-boenden som bara pågår och kostar massor med pengar men saknar utvärdering. Som dessutom, efter alla de samtal jag haft med ungdomar därifrån, snarare verkar bygga kriminella karriärer än bryta dem.
Orkar vi lyfta på locket gällande missbruksvården eller vården för psykisk ohälsa också? Att till exempel kuratorer i dag inte har någon annanstans att vända sig än till polisen när en elev söker hjälp för att sluta röka gräs. Nä, ni fattar nog ändå.

Att enbart gorma om minskad invandring när den är på dagens låga nivåer är bara oseriöst. Att ständigt stämpla barn med icke-svenska namn eller utseenden kommer inte heller leda till någon konstruktiv förändring, utan tvärtom.
Tomma tunnor skramlar mest.
Prata gärna om hårdare straff, det är något som måste till, men det är inte halleluja-lösningen. Det kommer inte hjälpa om vi inte lyckas få brottslingar dömda på grund av alla orimliga tvivel och hinder längs med vägen. Inte heller kommer det hjälpa när förhållandena som tagit oss hit fortfarande råder.

Men för all del, fortsätt på den inslagna vägen. Lägg timmar av tv-tid och spaltmeter på gangsterrap, konstateranden, tomma åtgärder och brist på ansvarstagande.

Som om Håkan Hellström och en polotröja kommer att göra Abdi till mönstermedborgare. Eller så är det dags att göra om, göra rätt och agera på riktigt. Bättre sent än aldrig.


Nadim Ghazale, polis och föreläsare


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.