Debatt

Satsa på biomassa i väntan på ny kärnkraft

Replik från SD om alternativ till att kraftigt bygga ut vindkraften

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

För att överbrygga elunderskotten under de kommande åren borde man satsa på mer kraftvärme från till exempel biomassa. Det är där regeringen borde lägga sin energi just nu. Replik från Mattias Bäckström Johansson och Jessica Stegrud, SD.
För att överbrygga elunderskotten under de kommande åren borde man satsa på mer kraftvärme från till exempel biomassa. Det är där regeringen borde lägga sin energi just nu. Replik från Mattias Bäckström Johansson och Jessica Stegrud, SD.

DEBATT

REPLIK. Det har varit ett sorts mantra från röd-gröna partier att utbyggnaden av vindkraft har varit ”marknadsstyrd”. Detta medan man samtidigt har ansträngt sig på varje tänkbar nivå för att med alla till buds stående medel kratta manegen för mer, mer och ännu mer vindkraft.

Det har sedan sent 90-tal skett en politiskt styrd övergång från kärnkraft till vindkraft. Socialdemokraternas stödpartier, Miljöpartiet och Centern, firar detta som en seger, medan elkonsumenterna och hela näringslivet sörjer.

Så när socialdemokratiska ministrar nu helt öppet tillstår att politiken ska ”ta kontrollen” och i massiv skala bygga ut vindkraft till havs, ja då förstår vi att markandsfasaden ska plockas ned en gång för alla.

Vindkraft till havs är nämligen dyrt och där man nu är beredda att med subventioner täcka drygt en tredjedel av kostnaden för den genom att indirekt slopa anslutningsavgiften.

I vintras såg vi extrema elpriser i Sydsverige, delvis förorsakade av kärnkraftsnedläggningen i Sverige och delvis förorsakade av att en snarlik politik har förts i Tyskland. Ytterst olyckligt i båda fallen.

Alla förstår att vindkraften är problematisk när det inte blåser, eftersom det uppstår ett underskott av el som måste täckas med import, till överpris. Men den är faktiskt också problematisk när det blåser för mycket. Då måste elektricitet exporteras, till underpris. Och sedan uppstår akuta underskott, som i vintras, när det är både vindstilla och kallt samtidigt.

Så här kan vi helt enkelt inte ha det.

Just nu behöver Sverige sätta spaden i marken och få till stånd en snabb utbyggnad av kärnkraften. Hade man börjat när Socialdemokraterna kom till makten 2014 hade vi varit på mycket god väg. I stället har kärnkraften direkt motarbetats av regeringen.

Men som en strategi att överbrygga underskotten under de kommande åren borde man nu utveckla förutsättningarna för mer kraftvärme från till exempel biomassa. Det är där regeringen borde lägga sin energi just nu.


Mattias Bäckström Johansson, energipolitisk talesperson (SD)
Jessica Stegrud, Europaparlamentariker & riksdagskandidat (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Valet 2022

LÄS VIDARE

Potentialen för svensk havsvindkraft är enorm

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2022

Vindkraft

Kärnkraft

Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna

Jessica Stegrud

Miljöpartiet