MP, politik handlar alltid om att ta ansvar

Heléne Fritzon (S) i replik till MP om valet av kommissionsordförande

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi svenska socialdemokrater tar vårt ansvar genom att, i det läge vi nu har, ställa krav på Ursula von der Leyen. Krav som handlar om klimatet, om sysselsättningen, om demokratin och om jämställdheten, skriver Europaparlamentarikern Heléne Fritzon (S).
Foto: TT
Vi svenska socialdemokrater tar vårt ansvar genom att, i det läge vi nu har, ställa krav på Ursula von der Leyen. Krav som handlar om klimatet, om sysselsättningen, om demokratin och om jämställdheten, skriver Europaparlamentarikern Heléne Fritzon (S).

DEBATT

DEBATT På Aftonbladet Debatt går Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren till hårt angrepp på mig och oss svenska socialdemokrater i Europaparlamentet, i en fråga som ännu inte är avgjord, nämligen valet av ny ordförande för EU-kommissionen.

Europas stats- och regeringschefer har efter förhandlingar nått en kompromiss om EU:s toppjobb och föreslagit att den tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen utses till kommissionsordförande. Vi parlamentariker är i Strasbourg nu i veckan för att ta ställning till förslaget.

Vi svenska socialdemokrater i EU-parlamentet har varit tydliga med att vi är besvikna över att EU:s medlemsländer valde att föra fram en egen kandidat. Vår förhoppning var länge att det skulle finnas stöd för Frans Timmermans, den ”spitzenkandidat” som kunde samlat det starkaste stödet i Europaparlamentet, sedan det visat sig att de konservativa partiernas kandidat Manfred Weber saknade stöd.

Frans Timmermans är kommissionär idag och har i sitt politiska arbete stått upp för demokratiska rättigheter, för klimatet och för jämställdhet.

Miljöpartiets ledamöter och övriga i den Gröna gruppen i parlamentet sade tydligt ”nej” till Weber, men de klarade inte att säga ett tydligt ja till Timmermans. Hade vi fått deras stöd för vår kandidat hade vi också fått stöd för klimatarbetet.

Politik handlar inte bara om det enkla – att säga ”nej” – det handlar alltid om att ta ansvar. Vi svenska socialdemokrater tar vårt ansvar genom att, i det läge vi nu har, ställa krav på Ursula von der Leyen. Krav som handlar om klimatet, om sysselsättningen, om demokratin och om jämställdheten.

Jag talade själv med von der Leyen i helgen för att klargöra att vi kräver tydliga svar. Inte minst på klimatområdet. Beroende på hur dessa lyder kommer vi att fatta vårt beslut, ja eller nej till ny kommissionsordförande.


Heléne Fritzon (S), Europaparlamentariker, vice ordförande i den socialdemokratiska partigruppen och delegationsledare för de svenska Socialdemokraterna i Europaparlamentet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE